Pénzügy

A diákhitelezés változatlan marad

Nem változnak a diákhitel felvehető összegei a 2007/2008-as tanév második félévében. Továbbra is havi 30 ezer, 25 ezer, 21 ezer és 15 ezer forintos kölcsönösszeg közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók, és csak a költségtérítéses képzésben hallgatók kérhetnek ennél többet, havi 40 ezer forintot. A Diákhitel Központ igazgatósága a kamat 2008. június 30-ig érvényes mértékét is változatlanul évi 9,50 százalékban állapította meg.

December közepéig minden törlesztő értesítést kapott a levelezési címére a 2008-ban esedékes kötelezően előírt havi törlesztésének összegéről. Január 5-ig már ennek az új összegnek kell beérkeznie a Diákhitel Központhoz. Az érintetteknek tehát célszerű mihamarabb elfáradni a bankjukba és ott új állandó átutalási megbízást adni a 2008-as évre. A kötelező törlesztő részleten felüli előtörlesztés továbbra is díjtalan és közvetlenül a tőketartozást csökkenti.


A vonatkozó jogszabály szerint a Diákhitel Központ igazgatósága féléves kamatperiódusokban állapítja meg a diákhitel kamatát, azt köteles legkésőbb az adott naptári félévet megelőző 7 nappal két országos napilapban (Népszabadság és a Magyar Nemzet), a Diákhitel Központ honlapján, valamint a felsőoktatási intézményekben hirdetményként közzétenni.


Maradnak a kölcsönösszegek


A felvehető kölcsönösszeg megállapításánál döntő szempont az önfenntartó rendszer hosszú távú fenntarthatósága. Gazdasági számítások, előrejelzések és becslések szerint az ügyfelek jövőbeni teherviselő képessége jelenleg még nem indokolja a kölcsönösszeg változtatását.


Közel negyedmillióan éltek 2001 óta a diákhitel lehetőségével. Több mint 35 ezren már minden adósságukat letudták és jelenleg mintegy 110 ezren törlesztenek. A viszonylag alacsony összegű kötelezően előírt törlesztő részlet az első két törlesztési évben a minimálbérhez, ez után a jövedelemhez igazodik. A munkanélküliség nem ad felmentést a törlesztési kötelezettség alól. A törlesztési fegyelem kiváló, a tartósan nem fizetők száma 3 százalék alatt marad. Az előző tanévben a volt hallgatók – kihasználva a díjtalan előtörlesztés lehetőségét – a kötelezően előírt törlesztés dupláját fizették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik