Pénzügy

A legjobb 15 százalék mentesül a tandíj alól

Valamelyest közeledett az oktatási tárca és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) álláspontja a képzési hozzájárulás ügyében, megegyezés azonban nem született, a tandíj visszavonása nem sikerült - összegezte a szerdai megbeszélés eredményét Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke.

A HÖOK egyetért a tárcával abban, hogy a hallgatóknak hozzá kell járulniuk a képzés költségeihez, azzal azonban soha nem fog egyetérteni, hogy mindenkinek fizetni kelljen csak azért, mert részt vesz a felsőoktatásban, pedig a jelenlegi tandíjtervezet ezt jelenti – mondta a Manherz Károly szakállamtitkárral folytatott tárgyalás után a HÖOK elnöke.


Miskolczi Norbert hozzátette: a díjfizetések, mint például a vizsgaismétlési díj, jó ösztönző erő, ami mintegy 280 ezer hallgatót már érint is, ennek azonban országos keretet kell adni, hiszen a tapasztalható nagy különbségek nem az esélyegyenlőséget segítik elő.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a hallgatóknak nem tudnak a tandíj eltörlését jelentő “karácsonyi ajándékot” adni, de reményét fejezte ki, hogy a minisztérium januárban olyan előterjesztést nyújt be, amely a HÖOK-kal folytatott tárgyalásokra alapszik.

Az őszi tárgyalások legnagyobb eredményének nevezte, hogy a hallgatók legjobban tanuló 15 százaléka minden intézményben mentesülne a tandíjfizetés alól. Megjegyezte azonban, nem értik, hogy ez miért éppen 15 százalék. Kiemelte azt is: sikerült a minisztériumot meggyőzni arról, hogy a minden évben fizetendő tandíj nem ösztönzi a hallgatókat jobb teljesítményre, mivel már jelentkezésük előtt tudják, fizetniük kell majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik