Pénzügy

Elkezdődött a felvételi visszaszámlálás

A hétvégén megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2008. szeptemberben induló képzések című könyv – az Országos Felsőoktatási Információs Központ kiadványa –, amelyből fontos és pontos információkat szerezhetnek az egyetemekre, főiskolákra „igyekvők”.

A nélkülözhetetlen „kék könyv” részletesen ismerteti a tavaszi eljárásra vonatkozó hivatalos felsőoktatási felvételi lehetőségeket, tudnivalókat és szabályokat. A tájékoztató tartalmazza a felsőfokú szakképzéseket, a BSc/BA és MSc/MA képzéseket. A képzési lehetőségek mellett a jelentkezés valamennyi szabálya megtalálható benne, feltételektől a lapkitöltésen át a pontszámításig.


A kiadványt a könyvesboltokban lehet megvásárolni, vagy december második felétől megrendelhető az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján, a Kiadványok menüpont alatt.


Az adatbázis megtalálható az OFIK honlapján is: az általános szabályok a Felvételi tájékoztató / szeptemberi képzések fül alatt olvashatók, a meghirdetett képzések pedig az Egyetemek, főiskolák meüben, az egyes intézmények saját oldalain találhatók meg. Konkrét szakok felől is lehet keresni, ekkor a Szakkeresőre kell kattintani. Az egyes szakok bemutatását a Szakleírások menüpontra kattintva lehet elérni.


A tájékoztató hivatalos kiegészítése


Január végén jelenik meg a tájékoztató hivatalos kiegészítése, ezért a jelentkezéssel, azaz a jelentkezési lap – vagy az e-felvételi – kitöltésével érdemes megvárni a tájékozató megjelenését követő változásokat, az esetleg induló új szakokat, a jelentkezést befolyásoló módosításokat, amelyeket az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2008. január végén az országos napilapokban és az OFIK honlapján tesz közzé.


A jelentkezési lapok kitöltése


A sikeres felvételihez vezető út első lépése a jelentkezési lap hibátlan kitöltése. A jelentkezési lapot postahivatalokban és könyvesboltokban lehet megvenni (ezek listája december második felétől a Segíthetünk? menüpontban). A hibátlan jelentkezési lap „előállításában” segítséget nyújt a tájékoztatóban és magán a jelentkezési lapon olvasható útmutató, illetve hamarosan elérhető lapkitöltő prezentációnk.


A jelentkezés eljárási díja egyszerűen kiszámítható az eljárásidíj-kalkulátorral.


Az e-felvételivel metakarítható a papírmunka és a postai sorban állás. A jelentkezés 21. századi módja az elektronikus jelentkezés – egyenértékû a papíralapú jelentkezéssel –, és előreláthatólag január elejétől, regisztrációt követően érhető majd el. 2007-ben már minden tizedik jelentkező ezt használta.


A határidő február 15., éjfél – eddig kell postára adni a jelentkezési lapokat, illetve szerkeszteni egy utolsót az e-felvételiben. Az OFIK tapasztalatai szerint nem éri meg az utolsó napra halasztani a postázást, hiszen a kényelmeskedők évről évre hosszú sorban állásra, zsúfoltságra és idegeskedésre számíthatnak a postahivatalokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik