Pénzügy

Nincs megállapodás a jövő évi fizetésekről

Nem sikerült megegyezni vasárnap az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén a jövő évi országos béremelési ajánlásról, a tárgyalást a tervek szerint a jövő héten folytatják. A munkáltatók a kormány beleegyezésével 5-7, a munkavállalók 6,5-8,5 százalékos emelést szeretnének.

A munkáltatói oldal a jövő héten az országos sztrájk ideje alatt nem hajlandó tárgyalni. A vasárnapi tárgyaláson a legutóbbi 5-6,5, illetve a 7-8,5 százalékos mértékek között keresték a kompromisszumot. Vasárnap estig a munkáltatói oldal 5-7 százalékra emelte korábbi ajánlatát, ezt a kormányzati oldal is elfogadta. A munkavállalói oldal 6,5-8,5 százalékra mérsékelte igényét. Ez viszont nem volt elegendő a megegyezéshez.

A munkáltatói oldal szóvivője, Dávid Ferenc kifejezte: a munkáltatói oldal a további tárgyalásokon sem tud 5-7 százaléknál magasabb értéket javasolni, mert a cégeknek jövőre nincs lehetőségük ennél nagyobb keresetemelésre.

Az október 12-én kezdődött sok fordulós tárgyalás elején a munkálattói és a kormányzati oldal 4,5 százalékról indult, a szakszervezetek pedig 10 százalékról, majd ezt 9 százalékra mérsékelték. Ebből először sávos javaslattal a munkáltatói oldal tért el és 4,5-6 százalékot, majd 4,5-6,5 százalékot javasolt. Erre a szakszervezetek 7,5-9 százalékos igénnyel válaszoltak.

A múlt hét pénteki tárgyaláson jutottak el az 5-6,5, illetve a 7-8,5 százalékos ajánlatig. Az idei évre csak 2007 január végén sikerült megegyezni az 5,5-8 százalékos országos bérajánlásról. Az országos bérajánlást az ágazati és a vállalati bértárgyalásoknál veszik figyelembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik