Pénzügy

Tízezer határőrből lesz rendőr

admin
admin

2007. 12. 11. 12:34

A januártól a rendőrség kötelékébe kerülő tíz és félezer fős határőrség létszámából mindössze ötszázan nem vállalták el, hogy rendőrként folytatják tovább a munkát – közölte Béndek József, a határőrség országos parancsnoka.

A zalai határőrök két megye, Somogy és Zala rendőrségi állományába kerülnek át – mondta a Nagykanizsai Határőr Igazgatóság (NHI) igazgatója, Lukács Sándor az MTI-nek. A NHI kötelékébe tartozó 756 emberből 343-an a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, 324-en pedig a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozói lesznek. A központi Gazdasági Ellátó Igazgatósághoz kilencen, a nyugat-dunántúli hasonló szervezethez 28-an mennek dolgozni.

Készülnek a prémiumévekre

Lukács Sándor, aki jövő nyártól szintén nyugdíjas lesz, arról is beszámolt, hogy Nagykanizsáról 19-en felmentéssel vonulnak nyugdíjba, ugyancsak 19-en végkielégítéssel távoznak, négy közalkalmazott pedig a prémiumévek programja keretében vonul nyugállományba.

A szlovéniai Hosszúfaluban (Dolga Vas) működik majd a magyar, a szlovén és az osztrák rendőri szervek közös kapcsolattartó szolgálati helye, amelyhez később a horvátok is csatlakozhatnak. Öt hasonló szolgálati hely működik Magyarországon, januártól valamennyi már a rendőri együttműködést, nemcsak a határőrizettel járó feladatokat segíti.

A rendőrök költöznek

Béndek József országos határőrparancsnok szólt arról is, hogy 2008 első negyedéve minden bizonnyal sok költözéssel jár majd a határőrök és a rendőrök részéről. Azokon a településeken ugyanis, ahol mindkét rendvédelmi szervezetnek vannak állományai, egy felmérést követően összevonják az objektumokat. Valószínűleg a rendőrök költöznek majd, mert a határőrségi ingatlanok jelentős része jobb állapotú, mint a rendőrségé.

Zala az egyetlen megye az országban, amelynek december 21-től schengeni külső és belső határa is lesz, miután Szlovénia felé nyitottá válik a határ, Horvátország vonatkozásában azonban marad az ellenőrzés. A horvát turizmust ez a változás csak kismértékben érinti, ugyanis mindkét ország polgárai továbbra is személyigazolvánnyal kelhetnek át a horvát–magyar határon, de a horvátoknak ezentúl egy betétlapot is kell majd hozniuk a személyi okmányok mellett – fejtette ki Béndek József.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.