Pénzügy

Nincs megállapodás a béremelésekről

A kormányzati oldal kinyilvánította az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén: a bruttó 4,5-6,0 százalékos munkáltatói javaslat számára elfogadható. A szakszervezetek korábban tíz százalékra tettek javaslatot, ezt később kilenc százalékra mérsékelték – így egyre jobban közelítenek egymáshoz az álláspontok.

Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal szóvivője, illetve Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára arra figyelmeztette a szakszervezeteket, hogy 4,8-5,0 százalékos inflációval számolva az általuk elérni kívánt 2,5 százalékos reálbérjavuláshoz elegendő a 7,4-7,5 százalékos bruttó keresetemelés.


A munkáltatói oldal a 4,5-6,0 százalékos ajánlathoz feltételként szabta, hogy a mezőgazdaságban és a kereskedelemben ágazati megállapodás jöjjön létre az országosnál alacsonyabb szakképzettek bérminimumáról. Ennek az lenne a lényege, hogy 2008. január 1-jétől e két szakterületen ne kelljen 86 300 forintra emelni a szakképzettek bérminimumát, csak 80 ezer forintra (a mostani 75 300 forintról). A fent említett két ágazatban csak a második félévtől emelnék 86 300 forintra a szakképzettek bérminimumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik