Pénzügy

Kevesebb hosszú hétvége lesz jövőre

A jövő évben is lesz három olyan szombat – az ideihez hasonlóan –, amely munkanapnak számít. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium így oldja meg 2008-ban a május 1-jei, az október 23-ai és a december 24-ei hosszú hétvégét, ünnepet.

A Munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter kiadta a 2008-as munkaszüneti napok rendjét. Ezek a szokásos módon alakulnak, és a jövőben nem terveznek újabb „piros betűs ünnepet” beiktatni a naptárba. Az év első napja, január 1-je keddre esik, március 15. és Mindenszentek (november 1.) viszont szombatra. Húsvét március 23–24-én, pünkösd pedig május 11–12-én lesz. Augusztus 20-án jövőre nem lesz hosszú hétvége, a szerdai nap miatt.


Április 26-án, szombaton kell ledolgozni május 2-át, így 1-je és 4-e között négy napig otthon maradhatnak a munkavállalók. Ugyanez a helyzet október 23-ával is, akkor a 18-ai szombaton kell az október 24-ei péntek helyett dolgozni. December 24-ét is pihenőnappá nyilvánították, ezért a karácsony előtti utolsó szombaton, 20-án még be kell menni a dolgozóknak a munkahelyükre, hogy utána szerdától vasárnapig a fenyőünneppel törődhessenek.


A rendelet kiterjed minden munkáltatóra, közigazgatási szervre és az általuk foglalkoztatott munkavállalókra, közalkalmazottakra, közszolgálati jogviszonyban állókra. Viszont nem érinti a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltató által foglalkoztatott dolgozók munkarendjét. Persze ez utóbbi esetekben a munkáltató eltérhet a rendeletben megfogalmazottaktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik