Pénzügy

Kisebbségek az EU munkaerőpiacán

A napokban mutatta be Kisebbségek a munkaerőpiacon című tanulmányát az Európai Bizottság magas szintű tanácsadói csoportja. A hivatalos bemutatón Járóka Lívia, az Európai Néppárt képviselője, az EU intézményközi összefogását és az Európai Tanács szerepvállalását sürgette.

A tanulmány a kisebbségek munkaerő-piaci befogadásának legfőbb akadályai közé sorolja az elégtelen oktatást és képzést, a hatékony tagállami integrációs politika hiányát, valamint a kisebbségekkel szemben megnyilvánuló diszkriminációt és előítéleteket. A jelentés az etnikai sokszínűség számos pozitív példáját sorolja fel az üzleti szektor és a közszféra területeiről egyaránt.


A jelentés kapcsán rendezett szakmai konferencián Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője felhívta a figyelmet a nemzetközi szervezetek romákkal kapcsolatos korábbi dokumentumaira, így például az EP Romák helyzetéről szóló határozatára, a Roma Nők Helyzetéről szóló jelentésre, vagy az EBESZ Akciótervére. Kifejezte, hogy ezek a szakértői csoport tanulmányával együtt alapjául szolgálhatnak a romák befogadását célzó stratégiának.


Az EB foglalkoztatásért és esélyegyenlőségért felelős biztosa, Vladimir Spidla által létrehozott, és Rita Süssmuth, a Bundestag korábbi elnöke által vezetett csoport két évig készítette tanulmányát, amely az etnikai kisebbségek munkaerő-piaci helyzetét elemzi, számba veszi az akadályokat, és ajánlásokat fogalmaz meg mind a köz-, mind a civil szféra számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik