Pénzügy

Nyelvtudással többletpontok

admin
admin

2007. 12. 03. 12:23

Ma már szinte alig találni olyan álláshirdetést, amelyben ne kérnék egy idegen nyelv legalább társalgási szintű ismeretét. Egyre több cég rendelkezik nemzetközi kapcsolatokkal, így egy nyelv ismerete sokszor csak a minimum, néhol jóval több kell az érvényesüléshez. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) egy felmérésben a nyelvtudás fontosságára figyelmeztet.

Örök igazság: nem elég tanulni a nyelvet, beszélni is kell. Az interjúztatók nem elégszenek meg a nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatásával, élőszóban is tesztelik a jelentkezők nyelvtudását. A diplomát sem veheti át addig a végzős egyetemista vagy főiskolás, amíg nem tesz le legalább egy középfokú C típusú nyelvvizsgát. Azért legalább egyet, mert vannak olyan szakok, mint például a nemzetközi gazdálkodás vagy a turizmus-vendéglátás, ahol két szakmai középfokú az alapelvárás – áll az OFIK honlapján.


Akár a maximum is megkapható


2008-tól változik a felvételi pontszámítás, az eddigi 144 helyett 480 pontot lehet maximálisan szerezni. Ebből 200-200 pontot érnek a tanulmányi és az érettségi pontjaid. Emellé különböző jogcímeken – például emelt szintű érettségi vagy nyelvvizsga – összesen 80 többletpont szerezhető, akkor is, ha a különböző jogcímekért kapott többletpontok összege ezt meghaladná.


Középfokú C típusú államilag elismert nyelvvizsgáért 35 pont, felsőfokú C típusú után 50 többletpont jár. Azonban akkor is 50 a maximális pontszám, ha két középfokú nyelvvizsgája van a jelentkezőnek. Ha a végzős középiskolás emelt szintű érettségit tesz valamilyen nyelvből – és legalább 30 százalékos eredményt elér –, akkor 40 többletpont jár. Két emelt szintű érettségiért, tantárgyanként 40-40 többletpont – azaz a maximum – szerezhető. Van azonban egy megszorítás is: egy nyelv ismeretéért csak egy jogcímen, tehát vagy emelt szintű érettségiért vagy nyelvvizsgáért adható többletpont.


Az idén felvettek fele élt a lehetőséggel


Az idei statisztikák is mutatják: a népszerű és keresett szakokra eleve csak olyan jelentkezőknek volt esélyük bejutni, akik legalább egy vagy két nyelvvizsgával rendelkeztek. A 2007-ben felvételt nyert jelentkezők közel fele, 49 százaléka kapott többletpontot nyelvtudására (azaz volt legalább egy középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgája). Érdekesség, hogy minden 10. gólya a legmagasabb szintű nyelvvizsgával rendelkezik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.