Pénzügy

Júliustól emelnék a minimálbért a munkáltatók

Az Országos Érdekegyeztető Tanács folytatja az október elején megkezdett, a jövő évi bérajánlatról szóló tárgyalásokat. Az alkudozásban a munkáltatók egy része nagyon eltökélt: a hivatalosan januártól 86 ezer forintra emelkedő szakképzett bérminimumot csak júniustól akarják kifizetni alkalmazottaiknak.

Október 12-én kezdődött az alkudozás az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a jövő évi bérajánlásokról. A tárgyalásfolyamat során egy héttel ezelőtt közölt először konkrét ajánlatot a munkáltatói és munkavállalói oldal. Az előbbiek egy része bruttó 4,5 százalékot ajánlott, a munkavállalói oldal 10 százalékot javasolt, míg a kormányzati oldal már korábban 4,5 százalékot tartott lehetségesnek.

A munkáltatói oldalt alkotó érdekképviseletek másik része viszont úgy nyilatkozott: még a 4,5 százalékot is megvétózzák, ha nem sikerül megegyezni az alacsonyabb bérszínvonalú szakmákban arról, hogy csak 2008 második félévétől alkalmazzák a szakképzetteknél a 86 300 forintos bérminimumot. Az első félévben csak a 80 000 forintos mértéket tartják elfogadhatónak a jelenlegi 75 300 forint helyett.

Általában december első hetében megegyeznek az OÉT-ben az ágazati és a helyi bértárgyalásokhoz használható, a következő évre vonatkozó országos keresetemelési ajánlásról, bár a múlt évben ez nem sikerült, és csak az idén január végén kötött egyezséget a fórum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik