Pénzügy

Toplistán a legjobb iskolák

Megjelent a HVG felsőoktatási különszáma, a Diploma 2008, amely az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) szakemberei által, sok szempont alapján összeállított egyetemi-főiskolai rangsorokat is tartalmazza. A kiadványban hazánk felsőoktatási intézményeit próbálják meg sorrendbe állítani.

A különszámban átfogóan és részleteiben is elemzik a magyar felsőoktatásban megszerezhető diplomák piaci helyzetét, az egyes szakokon végző diplomások mai és jövőbeni elhelyezkedési lehetőségeitől a munkáltatói igényeken át az elérhető keresetekig. Emellett természetesen bemutatják, de meg is vizsgálják a magyar felsőoktatási rendszert, teljes körű tájékoztatást nyújtva a felsőoktatási alap- és mesterszakokról, egységes, osztatlan képzésekről. A 2008 februárjában felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek pontos útmutatót tartalmaz, és mintegy másfélszáz rangsort közöl a felsőoktatási intézményekről.

Képzések A-tól Z-ig

A Diploma 2008 bemutatja hazánk valamennyi világi képzést folytató magyar felsőoktatási intézményét. A rangsorok készítésénél a hallgatói véleményeket is figyelembe vették. A kérdőív a hallgatók intézményválasztási szempontjaira, a képzés, illetve az intézmény értékelésére, az egyéb továbbtanulási-átképzési tervekre és a diplomaszerzés utáni elhelyezkedési szándékokra és várakozásokra terjedt ki.

Feldolgozták a képzési területek, illetve az egyes intézmények karainak valamennyi érdekes adatát – mint például az egy hallgatóra jutó minősített oktatók számát, a diákok OTDK-n való részvételének arányát, a karok regionális vonzóerejét, a korábbi évek ponthatárait, valamint a szakok felvételi adatait és a végzés után elérhető legmagasabb fizetést.

Segíthet a döntésben

A Diploma 2008-ból a leendő és mai felsőoktatási hallgatók részletekbe menően megismerhetik a tanulmányi követelményeket, a kapható állami és nem állami hallgatói juttatásokat és rendszerüket, a tanulással összefüggésben felmerülő költségeket a tanszerköltségektől a tervezett tandíjig. Mindezt képzési területenként és szakonként tagolva kínálja.

A korábbi évek Felvi-rangsoraihoz képest több változás is történt, bár az összkép változatlan maradt: a rangsor első felében nagyrészt a klasszikus, nagy hagyományokkal rendelkező egyetemi karok találhatók. Egyre nagyobb arányban szerepelnek benne munkáltatói vélemények, hirdetéselemzések, és nem pusztán a statisztikai tendenciák, felmérések olvashatók.

A bölcsészet a sztár?

Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara áll az összesített, abszolút rangsor élén. Érdekesség, hogy az első öt helyezett között csak bölcsészettudományi és általános orvostudományi kar található. A Diploma 2008 azonban nemcsak összesítve, hanem a tíz képzési területet is elemzi, mindegyiknél megemlítve 15-15 szakot. Ezeken túl a legnépszerűbbek közül csaknem 20 szaknál 30 szempont szerint külön is rangsorolják az oktatási intézményeket.

A toplistán látszik, hogy sok esetben megdől a hagyományos elmélet, amely szerint „jobbak az egyetemek”. Az ok egyszerű: egy kicsi főiskolán az egy hallgatóra jutó oktatók száma magas, és ha magánintézményről van szó, akkor például az infrastruktúra, a tanulási körülmények kiválóak. A hallgatók véleménye is sokat nyom a latban – de ez nem biztos, hogy az elitképzés színvonalát tükrözi. Tehát a rangsor – ha ezeket a szempontokat vesszük figyelembe – nem adhat teljesen objektív képet a magyar felsőoktatásról, nem lehet kijelenteni, hogy „márpedig ez Magyarország legjobb intézménye, kara vagy képzése”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik