Pénzügy

Egyenlő esélyek – képregénnyel

Ugye rengeteg helyen hallotta már, hogy mennyire fontos az esélyegyenlőség? Számos cikket olvasott már arról, hogy a munkakeresés során hátrányos megkülönböztetés ért kismamákat, roma származásúakat, időseket? Úgy gondolja, fontos kérdés, de biztos, hogy semmit sem tehetünk? Az Egri Újságíró Egylet éppen ezért hirdetett képregény-, rajz és fotópályázatot Esélyegyenlőség a munka világában címmel gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában.

Beküldési cím:

„Esélyegyenlőség”, Mucza Bogáta részére, 3300 Eger, Árpád út 64.

Beadási határidő: 2007. december 14., kiállítás a pályaművekből: 2008 januárjában.

További információ: mbogata@gmail.com


Egyenlő esélyek – képregénnyel 1

Egyenlő esélyek – képregénnyel 2

2007 az Esélyegyenlőség éve az Európai Unióban, ami azt is jelenti, hogy minden napot fel kell használni arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a témára. Az év hátralévő részében az Egri Újságíró Egylet is arra szeretné ösztönözni az embereket, hogy segítsenek azoknak az embertársaiknak, akik nem ugyanazokkal az esélyekkel indulnak el a „nagybetűsbe”, vagy éppen úgy érzik már nincs rájuk szükség a többségi társadalomban.


A munka világában több csoportot is akár nap mint nap ér hátrányos megkülönböztetés a kora, a származása miatt, vagy azért mert valamilyen fogyatékkal éli életét. Sokszor a munkáltatók nem a tudás, a tapasztalat és a teljesítmény alapján mérlegelnek egy-egy új munkatárs kiválasztásakor, hanem az alapján, hogy milyen a bőrszíne, esetleg van-e kisgyereke.


Az nem vitás, hogy változtatni kell a helyzeten. De változás csak akkor indulhat el, ha a fejekben megváltozik valami. A pályázat kiírója arra szeretne kérni minden ügyes, kreatív és nyitott gyereket, ifjat és felnőttet, hogy ha gondolatait, véleményét, érzéseit, történeteit el tudja mesélni képekben, akkor küldje el nekik – ezzel minél több ember fülébe elültetve a bogarat, miszerint lehet másképp is csinálni!


A képregény-, rajz- és fotópályázattal azt szeretnék elérni, hogy a kreatív alkotásokon keresztül nemcsak a készítők, hanem azok is másképp álljanak az esélyegyenlőség kérdéshez, akik a műveket megnézik.


Minden korosztály nevezhet


A képregény-, rajz- és fotópályázat témája – sajnos – az utcán hever. Heves megyében például az átlagosnál magasabb a roma lakosság részaránya, foglalkoztatottsági rátájuk az országos tendenciáknak megfelelően nagyon alacsony, melynek oka alacsony képzettségük mellett a diszkrimináció. A megye öregedési indexe tízszerese az országosnak, így leszakadóban lévő csoportnak kell tekintenünk a 45 év feletti korosztályt is.


A felnőtt (25 éves kortól) és az ifjúsági kategória (15-25 éves korig) résztvevői pályázhatnak képregénnyel, rajzzal, fotóval vagy fotósorozattal (maximum 5 kép). A gyermek kategóriában (6-14 éves korig) pedig csak képregény- és rajzpályázatot hirdetnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik