Pénzügy

Civilsuli indult Erdélyben

Az elmúlt hétvégén tartották a Civilsuli nyitó konferenciájára Kolozsváron. A civil és közéleti iskola keretében egy féléves időszakban 12 konferenciát rendez a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) Erdély 12 városában.

A következő konferencia


Az elhangzott előadások a közeljövőben felkerülnek a Civilsuli honlapjára. A második rendezvény november 16-18-án, Sepsiszentgyörgyön lesz.

„A Civilsuli a program minden résztvevője számára hasznos lesz, hiszen a konferencia-sorozat előadásait végigkövetve könnyebben tájékozódhatnak majd a civil szférában, a közéletben, valamint a törvények és jogok útvesztőjében” – mondta Sándor Krisztina, a MIT elnöke.


A konferencián öt változatos témájú előadáson vehettek részt az érdeklődők. Hajdú Zoltán, a marosvásárhelyi Focus Öko Központ vezetője olyan kérdéseket vetett fel, hogy mit jelent a fejlődés számunkra, és hogy a gazdasági növekedés vajon mindenképp életminőség-javulással jár-e, majd Toró T. Tibor parlamenti képviselő az erdélyi magyarság politikai képviseletéről – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – beszélt. Az előadók sorában Mátis Jenő politológus következett, aki a választási rendszerekről beszélt. A romániai kommunizmusról és a rendszerváltásról Vekov Károly történész szólt, a saját élményeit is elmesélve.


A záró előadást Bodó Barna politológus tartotta a civil szféráról, és annak szerepéről. Felvázolta az erdélyi magyar civil szervezetekre jellemző adatokat. Például a 2001-ben történt nagybányai ciánszennyezés után nem volt mérhető, számottevő civil megnyilvánulás ezzel kapcsolatban. Ezzel szemben 2005-2006-ban a Verespatak megmentésére irányuló megmozdulások jelentős civil nyomásgyakorlással történtek. Az eredmény nem maradt el, hiszen a kormány leállította az engedélyek kibocsátását, és nem engedi hogy ciántechnológiás eljárást használjanak az arany kibányászásánál. Az ehhez hasonló esetek is bizonyítják a civil szervezetek fontosságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik