Pénzügy

15 éve a hátrányos helyzetűekért

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) az elmúlt másfél évtizedben közel 480 ezer hátrányos helyzetű álláskereső munkához jutását, illetve képzését segítette, csaknem 32 milliárd forint támogatással. A foglalkoztatási esélyegyenlőség elősegítése érdekében alapított OFA a 9 ezer beérkezett pályázatból több mint 4 ezer pályázati projekt megvalósításához nyújtott támogatást, és 243 komplex, innovatív megoldásra törekvő programot dolgozott ki és működtetett.

15 éves fennállását ünneplő OFA rendezvényén dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter az évforduló alkalmából szakmai elismerő oklevelet adott át a közalapítvány hét munkatársának.


A kormány által 1992. június 30-án alapított közalapítvány a munkanélküliség enyhítését, a foglalkoztatás bővítését szolgáló intézményrendszerben tevékenykedik. Fő feladatai között megtalálható a munkaerőpiac nem állami szerveződéseinek támogatása, kísérleti programok indítása, munkaügyi tárgyú kutatások koordinálása, valamint az érdekegyeztetés. A szervezet részt vesz az EQUAL közösségi kezdeményezés hazai megvalósításában, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által indított programokban – mint például a rehabilitációs foglalkoztatást elősegítő munkapiaci program.


Pályázatok a hátrányos helyzetűeknek


Az OFA a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű embercsoportok megsegítése érdekében olyan kísérleti és pályázati programokat dolgoz ki, amelyek munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtanak, illetve tartós vagy átmeneti foglalkoztatást (képzést, foglalkoztatást, szociális támogatást) biztosítanak e csoportok tagjainak. A programok sikeres megvalósítását a nonprofit szervezetek fejlesztését szolgáló programokkal támogatja.


A szervezet immár 71 munkatársat foglalkoztat, mellettük egy 41 fős független szakértői csapat és két szakértői bizottság áll a rendelkezésükre.


A források és a pályázók köre


Évről évre eltérő nagyságrendű forrás áll rendelkezésre a programok megvalósítására, amit három alapkezelő biztosít: a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alaprésze (évi 1-2 milliárd forint), és a rehabilitációs alaprésze (évi 3-500 millió forint), továbbá a Felnőttképzési Alap (évi 3-500 millió forint).


A közalapítványhoz a szervezetek három fő típusa pályázik forrásért: ezeknek több mint a felét a nonprofitok teszik ki (azaz döntően az egyesületi formában működő szervezetek). A költségvetési szerveknek a 26,3 százaléka, valamint a vállalkozások 14,1 százaléka pályázott már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik