Pénzügy

Esélyegyenlőségi szakkollégium Pécsett

A Társadalmi Befogadás Szakkollégium célja, hogy előadásokkal, a hallgatók aktív munkájára épülő szemináriumokkal, gyakorlati foglalkozásokkal, rendezvényekkel segítse a magyar társadalom hátrányos helyzetű csoportjaival szembeni passzivitás és ellenállás feloldását.

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar (PTE FEEK), valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) együttműködése keretében alakul meg a PTE FEEK Társadalmi Befogadás Szakkollégiuma. A szervezet célja, hogy a résztvevők olyan ismeretekre tegyenek szert, melyek segítségével csökkenthető a kisebbségi helyzetben lévő, diszkriminált társadalmi csoportok esélyegyenlőtlensége, valamint pozitív irányba szeretnék változtatni a társadalmi szemléletet.


Különböző rendezvényekkel – kiállításokkal, vitafórumokkal, akciókkal – hívja fel a szakkollégium a kívülállók figyelmét a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáira. A hallgatók egy-egy téma feldolgozásával nemcsak ismeretek szereznek, hanem közvetítenek is a kar, illetve a tágabb környezetük számára.


Bárki csatlakozhat az intézményhez – akár tagsággal, akár csak érdeklődőként –, hiszen az előadások mindenki számára nyitottak.


A 2007/2008-as tanév őszi félévének előadásai:


• október 30., 14 órakor: „A társadalmi befogadás uniós és hazai kérdései” – Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár (SZMM). Helyszín: PTE FEEK Nagyterem.


• november 14., 14 órakor: „Társadalmi befogadás – antidiszkrimináció: nemzetközi és hazai jogi háttér”– Dr. Kaltenbach Jenő, egyetemi docens (az esélyegyenlőségi európai év nagykövete). Helyszín: PTE FEEK Nagyterem.


• november 29., 14 órakor: „Hátrányos helyzetű, diszkriminációval sújtott társadalmi csoportok – a diszkrimináció és szegregáció társadalmi megjelenése: a romák” – Dr. Kállai Ernő, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Országgyűlési Biztosa. Helyszín: PTE FEEK Fsz. A terem.


• november 30., 10 órakor: „Kormányzati intézkedések a roma lakosság integrációja érdekében a rendszerváltástól napjainkig” – Rauh Edit. Helyszín: PTE FEEK Fsz. 5-ös terem


• december 13., 14 órakor: „Hátrányos helyzetű, diszkriminációval sújtott társadalmi csoportok – a diszkrimináció és szegregáció társadalmi megjelenése: A fogyatékossággal élő emberek – társadalmi mutatók, intézkedések” – Dr. Könczei György, egyetemi tanár (ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar). Helyszín: PTE FEEK Kígyós terem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik