Pénzügy

Közgazdászokat képeznek az új magánfőiskolán

admin
admin

2007. 10. 24. 14:20

Az Oktatási és Tudományos Bizottság támogatta a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely többek között egy új magánfőiskola létesítését is rögzíti.

A jogszabály-módosítást a bizottság az ellenzék tartózkodása mellett hagyta jóvá. Új intézményként jön létre a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola a fővárosban, melynek elismerési folyamata 2003-ban kezdődött, a Felsőoktatási Regisztrációs Központ több forduló után tavaly vette nyilvántartásba és adta meg az intézmény számára a működési engedélyt. Egyben kezdeményezte az oktatási és kulturális miniszternél a magánfőiskola állami elismerését.


Az új főiskola nemzetközi gazdálkodási, továbbá kereskedelem és marketing szakokon indíthat alapképzést, várhatóan jövő szeptembertől. A kínálatában több felsőfokú szakképzés is szerepel, egyebek mellett adóigazgatási, európai uniós üzleti, költségvetési gazdasági szakügyintézőnek, titkárságvezetőnek, értékpapír-piaci szakértőnek tanulhatnak a diákok.


A mostani jogszabály-módosítás tartalmazza továbbá a Nemzetközi Üzleti Főiskola nevének megváltozását is. Eszerint az intézmény ezentúl IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola néven működne a jövőben, ha a parlament is megszavazza a törvénymódosítást.


Intézmény-összevonások egyházi és állami szinten


A felsőoktatási törvény mostani módosítása rögzíti, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (mint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fenntartója) és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye (mint a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola fenntartója) döntése értelmében az esztergomi székhelyű főiskola jövő év január 1-jétől integrálódik az egyetembe.


Az oktatási és tudományos bizottság egyhangúlag támogatta az egyházi intézmények kiegészítő normatívájának emelését rögzítő törvényjavaslatot.


A törvénymódosítás része a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Berzsenyi Dániel Főiskola integrációja is. Az Oktatási Hivatal szeptember 5-én adta ki az új Nyugat-Magyarországi Egyetem nyilvántartásba vételéről és működésének engedélyezéséről szóló határozatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.