Pénzügy

Melyik a legjobb női munkahely?

Hagyományteremtő céllal hozták létre a Legjobb Női Munkahely pályázatot. A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség olyan munkahelyek jelentkezését várja, amelyek büszkén alkalmaznak nőket, és a vállalati stratégiájukat is az ő igényeik szerint alakítják. Még nem késő pályázni a legjobb női munkahely címre, november 15-ig még egy hónap van!

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) – összhangban az Európai Unió Lisszaboni Stratégiájával, illetve az ENSZ Nők IV. Világkonferenciáján elfogadott célkitűzésekkel – azért írta ki a pályázatot, hogy rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi aspektusán túl az alkalmazásuk gazdasági szükségszerűségére is. Tudni kell: a nők a munkaerőpiacon a legnagyobb lélekszámú hátrányos helyzetű csoport.


Világviszonylatban elsőként írtak ki pályázatot a nők munkahelyi esélyegyenlőségéért. Nemzetközi és uniós összehasonlításban, az ebben az aspektusban eddig Magyarország nem foglalt el kiemelkedő helyet.


A részvételt is díjazzák


A díj elnyerésére a Magyarországon működő cégek két kategóriában pályázhatnak. Külön versenyben vesznek részt az 50-250 fő munkavállalót foglalkoztató, valamint a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok. A sikeres szereplés egyben komoly reklámot is jelent a cégnek, az adott munkahely pozitív imázsa, piaci versenyképessége erősödik, és felhasználhatják a díj logóját. A vállalatok a tapasztalataikat szakmai lapokban és konferenciákon adhatják tovább, és megjelenhetnek az országos médiában. A két kategóriában a 3-3 legeredményesebb pályázó díjat és oklevelet kap, az eredményesen szereplő cégek névsorát pedig megjelentetik a sajtóban.


A cél az, hogy közkinccsé tegyék a legjobb vállalati gyakorlatokat, így ezeket a többi vállalkozás is átveheti. Emellett feltérképezik a hazánkban működő vállalatok körében a HR-stratégián belül az esélyegyenlőség és a sokszínűség megvalósítására tett intézkedéseket is. A díj odaítélésében fontos szerepet játszik majd az, hogy a vállalat mennyire biztosítja a tisztességes munkafeltételeket, milyen karrierlehetőség van a nők számára, de szempont lesz az egészség és a jó közérzet megőrzésének lehetősége, illetve a munka és a magánélet összeegyeztethetősége.


A pályázó cégeket arra kéri az MNKSZ, hogy gondolkodjanak el, miért is jó egy nőnek náluk dolgozni. A szervezők remélik, hogy sok bátor vállalat fog jelentkezni a megmérettetésre, és visszatérő projekt lesz belőle. És elérik a végső célt: nő a nők foglalkoztatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik