Pénzügy

Egységessé vált a hazai üzleti képzés

admin
admin

2007. 10. 03. 17:39

Lezárult az a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló projekt, melyben az üzleti képzések alapképzésben oktatott tantervi, tartárgyi tematikáját 29 intézmény együttműködéssel kidolgozta. Az új egységes tananyag, amely inkább igazodási pont, zsinórmérték az intézmények számára, újszerű kezdeményezés az Európai Unióban és Magyarországon – mondta Roóz József, a Budapesti Gazdasági Főiskola rector emeritusa.

A gazdaságtudományi területen belül oktatott üzleti képzés mintatantervi, tantárgyi programjait, tananyagait foglalja össze az új tananyag, a gazdálkodás-menedzsment, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy-számvitel, a kereskedelem-marketing, a turizmus-vendéglátás és az emberi erőforrás alapszakokra vonatkozóan, a bolognai rendszer elvárásaihoz igazodva.


Az összes intézmény csatlakozott


Roóz József rector emeritus hangsúlyozta, a tananyag azért egyedülálló és fontos, mert az ország összes olyan felsőoktatási intézménye, amely oktat üzleti képzést, csatlakozott a projekthez, legyen szó magán vagy állami intézményről, főiskoláról vagy egyetemről. A tanterv, tananyag kidolgozása szakmai egyeztetések mentén zajlott, munkabizottságok jöttek létre, amelyek együttműködve, a tananyagot folyamatosan ellenőrizve hozták létre az egységes képzés tartalmát. Új tankönyvek, elektronikus segédanyagok, példatárak születtek, melyek segítik elsajátítani a megújult tananyagot.


Egység a sokféleségben


Sándorné dr. Kriszt Éva ügyvezető rektor hangsúlyozta, a tanterv nem kötelező érvényű, az intézmények részleteiben eltérhetnek tőle ahhoz mérten, hogy a képzés kimenete egységes.
Roóz József hozzátette, ez egy kiigazodási pont. „A cél nem az volt, hogy a magyar felsőoktatás egy uniformizált képzést nyújtson, hanem, hogy kialakítson egy mobilitást segítő, a bolognai rendszer elvárásaihoz és a munkaerőpiac igényeihez alkalmazkodó minőségi képzést. Ugyanakkor az intézmények saját preferenciáikat felismerve erősíthetik egyes képzésüket, áthelyezhetik a súlypontot egy-egy regionális sajátosságú képzésre, tananyagra, hiszen ezzel maradhat meg egy minőségi verseny az intézmények között” – mondta a rector emeritus.


„Mindenki keresi, hogyan tud kiemelkedni ebből az egységes rendszerből és súlypontokat eladni a piac felé” – mondta Roóz. A kis intézmények olyan plusz minőséget vihetnek a tematikájukba, amitől továbbra is magas szintű, országosan kiemelkedő képzést tudnak nyújtani a területükön. Meg kell találni az üzleti oktatás azon szegmensét, amelyhez az egységes tananyagon túl valamilyen pluszt tudnak hozzátenni.


A migrációra is jó hatással lesz


Az új tematika, képzés elsődleges előnye, hogy a mobilitás akár országon belül, akár nemzetközileg könnyebb lesz a hallgatóknak. Az egységes tantervvel a tananyag elfogadtatása nem jelent majd akkora problémát, mint korábban, hiszen a tartalmi egyezőségek magasak lesznek. A képzés 6+1 féléves, mely magában foglalja a fél éves szakmai gyakorlatot is – hívta fel a figyelmet Sándorné dr. Kriszt Éva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.