Pénzügy

Lamperth Mónika átvette a Roma Évtized elnökségét

A bolgár kormány képviselőjétől, Baki Hyuseinov munkaügyi és szociális miniszterhelyettestől vette át dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter a Roma Integráció Évtizede Program (RIÉP) elnökségi feladatait. Magyarország 2008. június 30-ig tölti be a tisztséget.

A program kilenc közép- és kelet-európai ország (Horvátország, Bulgária, Románia, Macedónia, Csehország, Szerb Köztársaság, Montenegrói Köztársaság, Szlovákia, Magyarország) összefogásával létrejött, 2005 óta működő nemzetközi együttműködés. A magyar kormány aktív szerepet vállalt az elindításában, és 2003–2005 között – a program előkészítésének idején – már ellátta a Nemzetközi Irányító Bizottság elnökségi feladatait.


Dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter megnyitó beszédében ismertette a magyar kormány elnökségi programját. Az európai roma és nem roma lakosság életkörülményei között meglévő szakadék csökkentése a program legfontosabb célja, ezért a magyar elnökség első lépéseként új résztvevők kaptak meghívást: Bosznia-Hercegovina, Moldávia, Portugália, Spanyolország és Szlovénia. Emellett az elnökségi periódus fontos célkitűzése, hogy az Európai Unió intézményei tűzzék napirendjükre a RIÉP-et, valamint annak stratégiai terveit – lépéseket téve ezzel egy, a romák társadalmi integrációjával foglalkozó európai uniós irányelv kialakításáért.


Nemzetközi és hazai ismertség kell


Az elmúlt két év tapasztalatai alapján ellenőrizni kell azon kormányzati intézkedések végrehajtását, amelyek a romák társadalmi integrációját segítik elő – mondta a miniszter. Várhatóan új témák is napirendre kerülnek a magyar elnökség idején. Így kiemelt figyelem irányulhat a RIÉP tagországaiban az oktatási és lakhatási szegregáció elleni küzdelemre, a romák szempontjainak érvényre juttatását célzó törekvésekre, illetve a vállalatok társadalmi felelősségvállalására.


A budapesti ülésen október 1–2-án kilenc ország delegáltjai, a Világbank, a Nyílt Társadalom Intézet és más nemzetközi szervezetek munkatársai, illetve roma civil szervezetek képviselői vesznek részt. A tervek szerint a magyar elnökség ideje alatt több alkalommal összehívják a Nemzetközi Irányító Bizottságot, illetve a lakhatási szegregáció elleni küzdelemhez és az antidiszkriminációs intézkedésekhez kapcsolódva a szakértői munkacsoportokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik