Pénzügy

Négynapos lesz a tanítási hét a franciáknál

admin
admin

2007. 09. 28. 17:25

A jövő tanévtől megszűnik szombaton a tanítás a francia általános iskolákban - jelentette be pénteken a francia oktatási minisztérium.

Ezzel négynaposra csökken a francia kisiskolásoknak a tanítási hét, ugyanis az általános iskolákban szerdán nincsen tanítás. A szombati tanórák eltörlésének ellenére is – 864 órával – a francia iskolákban az európai átlagnál magasabb marad az éves óraszám.

A felmérések szerint a szülők nyolcvan százaléka üdvözölte, hogy ezentúl a teljes hétvégét velük tölthetik gyermekeik.

A felszabaduló tanórákban az iskolák a gyengébb tanulóknak kötelező korrepetálást szerveznek hétköznap. Az iskolák ugyanakkor szombaton nem lesznek zárva: a tanárok önkéntes részvételével kulturális és sportfoglalkozásokat biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akikre szüleik nem tudnak vigyázni. A napközit az önkormányzatoknak kell megszervezniük.

A francia általános iskolák egyharmada már korábban áttette a három szombati tanítási órát szerdára. Ezekben az intézményekben jövőre a szerdai tanítási nap szűnik meg, és így a francia gyerekek hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken fognak iskolába járni.

Xavier Darcos oktatási miniszter reményei szerint a négynapos tanítási hetet hamarosan a középiskolákra is ki lehet terjeszteni.

Európában az olasz gyerekek tanulnak a legtöbbet évente 980 órában. Őket követik a franciák, míg a legtöbb szabadidő elsősorban a hosszú nyári szünetnek köszönhetően a kelet-közép-európai iskolásoknak jut.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.