Pénzügy

Munkába állt az ezredik start pluszos munkavállaló

admin
admin

2007. 09. 25. 12:49

Az ezredik Start Plusz kártyát kiváltó Koor Bernadettet munkahelyén, egy csepeli kisvállalkozásnál közösen köszöntötte dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, valamint dr. Szikora János, az APEH elnöke. A számottevő járulékkedvezményt nyújtó Start Plusz és Start Extra program idén júliustól indult útjára. Szeptember közepéig 1927 darabot igényeltek a Start Plusz kártyákból, és 1205 darabot a Start Extra kártyákból.

A programok célja


A Start Plusz és a Start Extra programot annak érdekében dolgozta ki a kormány – és finanszírozza az Európai Unió szociális alapja –, hogy GyES vagy közeli hozzátartozó ápolását követően munkába álló személyek, valamint a tartósan munkanélküliek foglalkoztatása könnyebbé váljon. Nagyobb kedvezmény vehető igénybe az 50 éven felüli és/vagy alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatásához.

Koor Bernadett, az ezredik Start Plusz-os munkavállaló kétgyermekes édesanya, aki a gyes alatt tudatosan készült a visszatérésre a munka világába. A második gyermek vállalása előtt már egy ideig állás nélkül volt, ezért a gyes alatt számítástechnikai tanfolyamon vett részt, hogy megfelelő munkát találjon majd. Így lett a jelenlegi állása szinte az első bejelentett munkahelye az életében.


Az elektromos tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Wernervill Kft. – ahol gazdasági adminisztrátorként dolgozik az ezredik kártyatulajdonos – 11 évvel ezelőtt alakult. A vállalkozásnak 16, nagyrészt középfokú végzettségű munkatársa van. A tulajdonos, Csonka Lajos szívesen foglalkoztatna további munkatársakat, köztük az 50 év felettieket is, állítja: számára a munka minősége fontos, nem az életkor.


A Start Plusz és Start Extra program egyszerűsített adminisztráció mellett 2010-ig várhatóan 42 ezer hátrányos helyzetű embernek nyújt támogatást. A kedvezmény a minimálbér másfélszeresének mértékéig (például 98 250 forintos havi munkabér esetén) két év alatt a Start Plusz programnál összesen több mint 320 ezer forintos megtakarítást jelent. A Start Extrával foglalkoztatók esetén pedig több mint 620 ezer forint megtakarítás jelentkezik munkavállalónként. Mindkét program esetében két évig mentesül a munkáltató a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A Start Plusz programban résztvevők után a munkáltató az első évben a bruttó bér után összesen 15 százalék közterhet fizet, a második évben 25 százalékot. A Start Extra program még ennél is kedvezőbb: az első évben a munkaadó teljes mértékben mentesül a közterhek megfizetése alól, a második évben a bruttó kereset után 15 százalék közterhet kell fizetnie.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.