Pénzügy

Gyorsabban fogy a magyar

Az év első hét hónapjában kevesebb gyermek született, és több lakos halt meg, mint az előző év azonos időszakában, így a természetes fogyás nagyobb mértékű volt, mint a 2006. január–júliusi periódusban – közölte a KSH.

A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10 054 ezer fő volt. Az előzetes adatok szerint 2007 első hét hónapjában 55 571 gyermek született, és 78 646 lakos hunyt el. A születésszám változása havonként jelentős ingadozásokat mutatott: januárban, februárban és májusban kismértékben meghaladta az előző évit, a többi négy hónapban viszont jelentősen elmaradt attól. Ennek következményeként az első hét hónapban mintegy 1550 újszülöttel (2,7 százalékkal) kevesebb jött világra, mint egy évvel korábban.


A halálozások száma márciusban és júniusban alacsonyabb volt a múlt évinél, a többi öt hónapban viszont meghaladta azt. Az előző év azonos hónapjával összevetve: júniusban 9,7 százalékos csökkenés mutatkozott, míg júliusban 4,4 százalékkal emelkedett a halálozások száma. Összességében az év első hét hónapjában mintegy 950 fővel (1,2 százalékkal) többen hunytak el, mint 2006 azonos időszakában.


A természetes fogyás mértéke emelkedett


A születésszám csökkenése és a halálozások emelkedése következtében a természetes fogyás a 2006. január–júliusi 20 596-tal szemben 2007 első hét hónapjában 23 075 fő volt. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 12 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 54 ezer fő volt – derül ki a KSH közleményéből.


Kevesebb volt a lagzi


A házasságkötések száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva 9 százalékkal volt alacsonyabb. Június kivételével az időszak valamennyi hónapjában elmaradt az előző évitől a házasságkötések száma. A trend határozottan csökkenő, mivel a korábbi évtizedekben ilyen kevés házasságkötés az év első hét hónapjában még nem fordult elő. Feltűnő a júliusi 16 százalékos csökkenés, ami több mint ezerrel kevesebb házasságkötést jelent az előző év júliusához képest. A 2007 január–júliusi periódusban összesen 22 269 házasságkötés történt, csaknem 2200-zal (9 százalékkal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik