Pénzügy

Óvatosan a külföldi munkákkal!

A Külügyminisztérium közleményben hívja fel a figyelmet, hogy fokozott óvatossággal járjon el mindenki, aki külföldön akar munkát vállalni. A körültekintést azért kéri a külügyi tárca, mert az utóbbi időben – főként Nagy-Britanniában és Írországban, valamint a skandináv államokban – nőtt azoknak a száma, akik bajba jutottak, miután felültek csalók hamis állásajánlatának.

Azok a külföldi álláslehetőségek, amelyek hamisnak bizonyultak, főként nyelvtudást nem igénylő, kétkezi munkára vonatkoztak. Ezért a Külügyminisztérium kéri, hogy ha valaki idegenben akar dolgozni, csakis érvényes munkaszerződés birtokában induljon el – de akkor is csak úgy, hogy lehetőleg személyesen megbizonyosodott arról, hogy az okmányban foglaltak megfelelnek a valóságnak – írja Szelestey Lajos szóvivő a közleményben.


A tárca tanácsa: mindig legyen a külföldre „szerződött” munkavállalónál annyi pénz, amennyi a hazajutáshoz szükséges, mert a külföldön működő konzulátusok csak a legvégső esetben és csupán bizonyos feltételek megléte esetén tudnak e célra kölcsönt nyújtani, például akkor, ha az illető nem önhibájából került nehéz helyzetbe.


A másik lényeges dolog, amellyel kissé védve érezheti magát az idegenbe szakadt honfitárs, ha nem adja ki a kezéből az érvényes úti okmányát. Pénzt pedig az állítólagos munkaadónak vagy a közvetítőnek csak alapos megfontolás után adjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik