Pénzügy

983 milliárd foglalkoztatásra és közigazgatásra

Az Európai Bizottság az EU-támogatások újabb körének jóváhagyásával ismét jelentős lépést tett annak érdekében, hogy Magyarország maradéktalanul kiaknázhassa az uniós tagsággal járó előnyöket. Az Európai Szociális Alap (ESZA) és a magyar kormány társfinanszírozásában megvalósuló két programra 983 milliárd forintot hagyott jóvá. A programok célja a foglalkoztatás növelése és a közigazgatás minőségének javítása.

Vladimír Špidla, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa üdvözölte a bizottság jóváhagyó döntését és hozzáfűzte: „2007 különleges év az Európai Szociális Alap számára. Nemcsak fennállásának 50. évfordulóját ünnepeljük, hanem az idén indul el az ESF pénzügyi támogatási tevékenységének újabb hétéves időszaka is.”


„Mindkét magyarországi program az EU valódi elkötelezettségét jelzi az emberi erőforrás fejlesztésére szánt beruházások minőségének és intenzitásának növelésére. Azt is mutatja, hogy a több és jobb minőségű munkahely teremtése az Európai reformtörekvéseinek napirendjén előkelő helyen szerepel. Ez a stratégia növeli a foglalkoztatottságot, hozzásegíti a munkavállalókat az állások betöltéséhez szükséges szakértelemhez, segíti a szociális beilleszkedést és javítja a közigazgatási szolgáltatások minőségét. Az igazi kihívás most ennek a nagyra törő stratégiának a megvalósítása. Sok sikert kívánok mindehhez Magyarországnak” – tette hozzá Špidla.


Az ESZA által támogatott programok


– több lehetőség a munkát keresők részére
– az oktatási rendszer korszerűsítése annak érdekében, hogy a vállalkozások olyan képzettségű munkaerőhöz jussanak, amilyenre szükségük van
– egyenlő esélyek megteremtése a társadalom hátrányos helyzetű csoportjai (példáué a romák) számára
– megnövelt támogatás az egészségügyi szolgáltatások minőségének és hatékonyságának javítására
– a közigazgatás teljesítményének javítása, különös tekintettel az emberi erőforrás fejlesztésére

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta, hogy Magyarország jövője a minőségi oktatáson és az ezen alapuló foglalkoztatáson múlik. „Kiemelt célunk, hogy a lehető legtöbb ember térjen vissza a munkaerőpiacra az inaktívak közül. Operatív Programjaink épp ezért koncentrálnak erre a két területre. Az államreform operatív program forrásaiból megújítjuk a közigazgatást, mely a közszolgáltatások könnyebb elérését, valamint minőségi szolgáltatásokat jelent.
Hozzátette: „Az unió egészének sikere a tagállamok teljesítményétől függ. Bízom Magyarország sikerében.”


Hátul kullogunk


Magyarországon a foglalkoztatási ráta 57 százalékos aránya elmarad a Lisszabonban célként kitűzött 70 százaléktól. A legfőbb kihívás ezért a foglalkoztatottak arányának növelése, a hátrányos helyzetűek körülményeinek javítása és az emberi erőforrás fejlesztése magasabb színvonalú oktatás és képzések biztosítása révén.


Az ESZA több mint 10 milliárd euró támogatást nyújt összességében az Unió országainak évente. A 2007-2013 közötti új programozási időszak végére az EU mintegy 75 milliárd euróval támogatja a 27 tagországot, ez az EU teljes költségvetésének több mint 10 százaléka. A tagországok és a régiók úgy alakítják ki, állítják össze saját ESZA finanszírozású operatív programjaikat, hogy azok helyben legyenek képesek megoldást nyújtani a helyben felmerülő problémákra. Magyarországon az ESZA két programot támogat: a Társadalmi Megújulás Operatív Programot (TÁMOP) 943 milliárd forinttal, az Államreform Operatív Programot (ÁROP) mintegy 40 milliárd forinttal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik