Pénzügy

Külföldi munka – gyorsétteremmel

admin
admin

2007. 09. 12. 11:28

Minden második európai fiatal szívesebben választ olyan munkahelyet, amely lehetőséget kínál a külföldi munkavállalásra – derül ki a McDonald’s európai központjának megbízásából készült kutatásból, amelyben 16-25 éves fiatalokat kérdeztek meg arról, hogy milyen kritériumok alapján keresnek munkahelyet. A fiatalokat leginkább az idegen kultúrák felfedezése és új emberek megismerése motiválja, de a tapasztalatszerzés, illetve a nyelvtudás fejlesztése is fontos számukra.

A gyorsétterem-hálózat egy évvel ezelőtt indította a McPassport, azaz „McÚtlevél” programot, amelyben lehetőséget teremtenek az éttermi dolgozók számára, hogy utazzanak, és külföldi éttermekben vállaljanak munkát. Az évforduló alkalmából végezte az európai központjuk a kutatást. A kezdeményezésnek köszönhetően az elmúlt egy évben 24 magyar fiatal kelhetett útra, hogy „felfedezze” Európát.


A McPassport egyfajta elismerése az étteremlánc helyi csapatában végzett kiváló munkának, 225 ezer dolgozójuk számára érhető el Európa-szerte. Az „útlevél” birtokában pedig a munkatársak bármelyik McDonald’s étterem állásajánlatára jelentkezhetnek az Európai Unió országaiban. A programot Vladimír Spidla, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa részvételével indították útnak egy brüsszeli konferencián, és amely jelenleg a legszámottevőbb magánszektorbeli kezdeményezés az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás népszerűsítésére.


„Eddig több mint 600 éttermi dolgozónk érdeklődött a McPassport-ról, és körülbelül 130-an éltek a lehetőséggel” – nyilatkozta Cecile Staner, a cég európai központjának humánerőforrás-ügyekért felelős alelnöke. Az itthoni helyzetről Bőhm György, a McDonald’s Magyarország senior HR-menedzsere elmondta, hogy hazánkban egyre több fiatal szeretne külföldön szakmai tapasztalatot szerezni. „A magyar munkavállalók előtt még nem minden európai ország munkaerőpiaca nyitott, de a legnépszerűbb célállomások, például Anglia, Írország és Németország már fogadják a dolgozóinkat” – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.