Pénzügy

Háromszáz új munkahely Zalaszentivánon

Mezőgazdasági, ipari vállalkozások betelepülésével új ipari park létesül Zalaszentivánon, mely során közel 300 új munkahely jön létre – tájékoztatta Dormán Miklós, a község polgármestere az MTI-t.

Az új ipari parkban egy befektetői csoport 4-5 vállalkozást indítana el, amelyek 150-200 embernek adnának munkát. A beruházás Egervár és Zalaszentiván határában, állami tulajdonban, a honvédelmi minisztérium kezelésében lévő 36-37 hektáros területen valósulna meg, mondta el a polgármester. A hasznosításon kívüli területet a két település önkormányzata térítésmentesen, vagy jelképes összegért igényelheti. Az ipari park létrehozásához kedvező adottságot jelent a környéken kiépített infrastruktúra és úthálózat, valamint a volt lőszerraktár és hangár épülete – tette hozzá Dormán Miklós.


Várhatóan 2-3 hónap múlva megkezdődik a termelés a 12,7 hektáros területen, 12 milliárd forint ráfordítással épülő keményítőgyárban. A Starch Hungary zalaszentiváni üzemében a tervek szerint évente 120 ezer tonna gabonát dolgoznak fel. A keményítőgyárban összesen 140 fő – köztük diplomás szakemberek, segéd- és szakmunkások – számára tudnak új munkalehetőséget biztosítani.


Jelenleg 20-25 fő dolgozik a Mikofami Kft. zalaszentiváni marhavágóhídján, ahol az idén augusztusban kezdődött meg a próbaüzem. A kezdeti időszakban hetente két napon 200-200 állatot vágnak le, a többi napokon feldolgozzák és csomagolják a hentesárut. A kapacitás növelése után tovább bővítik a telepen dolgozók létszámát.


Dormán Miklós a további beruházásokról elmondta, hogy a szükséges építési engedélyek megszerzése után megkezdődik a Zalatechnika Kft. 1500 négyzetméteres raktárcsarnokának felépítése. A vállalkozás a kezdetekben hidraulikus berendezések, targoncák, hóekék értékesítésével, a későbbiekben gyártásával foglalkozik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik