Pénzügy

A Miniszterelnöki Hivatal fizet a legjobban

Már nem a diplomaták a legjobban fizetett szakemberek a közigazgatásban. A tavalyi évről szóló zárszámadási törvényjavaslat szerint a miniszterelnökség munkatársainak keresete volt a legmagasabb, a külügyi dolgozók pedig visszaestek a harmadik helyre - írta a Napi Gazdaság.

A Miniszterelnöki Hivatalban bruttó 26,5 milliárd forintot költöttek tavaly a bérekre. A kancellária nemcsak a növekedésében, de az egy főre jutó bérköltség tekintetében is az élre került a tavalyi átszervezések során. A hivatalban az egy alkalmazottra jutó havi bérköltség évi bruttó 4,8 millió forintra rúg. A kancellárián belül minden tizedik alkalmazott főosztályvezetői vagy annál magasabb státuszban van.


A Napi Gazdaság összeállítása szerint a miniszterelnökséget a rangsorban az uniós ügyek hivatala követi. A Bajnai Gordon által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nél az egy főre jutó bérköltség eléri az évi bruttó 4,3 millió forintot.


A korábbi évek ranglistavezetője, a külügyi tárca a harmadik helyre szorult, ahol átlagosan bruttó 4,3 milió forintba kerül egy köztisztviselő. Csak ezután következik a két gazdasági tárca, a GKM és a Pénzügyminisztérium.


A lap összeállítása szerint a legkisebb átlagos kereseteket az egészségügyi tárcánál adják, főleg azért, mert a háttérintézményekben dolgozó közalkalmazottak bére “lehúzza” a bérszínvonalat. Az EÜM állományába tartozó munkavállalók átlagfizetése évi bruttó 2,3 millió forint volt. Hasonló okokból végzett a mezőny végén az oktatási tárca és a rendészeti minisztérium: a rendőrök ugyan jogilag a köztisztviselőkhöz hasonló státust élveznek, ennek ellenére a mintegy 40 ezer fős rendőrségnél a bér sok esetben nem éri el a bruttó kétmillió forintot – írta a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik