Pénzügy

A cél a világ felsőoktatásának élvonala

„Bekerülni a világ felsőoktatásának élvonalába, és ott benn is maradni” – ezt jelölte meg célként Hiller István, az oktatási tárca vezetője a budapesti Műegyetemen rendezett országos felsőoktatási tanévnyitón hétfőn. A Fidesz szerint viszont a tandíj bevezetésével a kormány elzárja a szegényebb családokból származó fiatalokat a főiskolákra, egyetemekre való bekerüléstől.

Kutatás-fejlesztés és oktatás: ma ez a világban a legfontosabb, és ez kell, hogy Magyarországon is meghatározó legyen – mutatott rá Hiller István, aki szerint mostanra a világ felsőoktatása a színvonalról szól. Elmondta, hogy olyan intézkedéseket hoztak és hoznak a jövőben is, amelyek a felsőoktatásban lezajlott mennyiségi változás – azaz a hallgatói létszám másfél évtized alatti több mint négyszeresére bővülése – után a minőségi felsőoktatás érdekét szolgálják. Ezek között említette az új felvételi rendszert és a fejlesztési részhozzájárulás (fer) bevezetését.


Az új felvételi rendszerben az intézmény finanszírozását befolyásoló tényezővé lépett elő a hallgatók teljesítménye és választása – emelte ki a miniszter. „A minőséget szolgálja a fer is: első alkalommal 2008 szeptemberében kell majd fizetniük a hozzájárulást a hallgatóknak. Aki jobban tanul, kevesebb fizet majd” – summázta a tárca vezetője.


Ágh Péter, a Fidelitas alelnöke az MTI-nek Hiller István szavaira reagálva azt mondta, a tandíj bevezetésével a kormány elzárja a főiskolákra, egyetemekre vezető utat a szegényebb családokból származó fiatalok elől.


Más változások is történtek a felsőoktatásban, amelyekről Hiller István beszámolt: ezután az intézményi akkreditáció során egy minősített oktató csak egy intézményben vehető figyelembe. Ennek oka az, hogy az intézményeken belül is megvalósuljon a minőségi átalakulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik