Pénzügy

A fővárosban több a fizetés

admin
admin

2007. 09. 03. 11:45

Egyre csökken a fizikai munkások száma, ám a szellemi foglalkozásúak egyre többen vannak a Közép-Magyarországi régióban. A fővárosi székhelyű szervezeteknél dolgozók bruttó átlagkeresete 50 ezer forinttal magasabb az országos átlagnál, viszont ennél csaknem 20 ezer forinttal alacsonyabb a bér Pest megye esetében – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében.

Kapcsolódó link


Központi Statisztikai Hivatal

A KSH a napokban publikálta 2007 első félévének adatait az alkalmazásban állók számáról és a havi átlagkeresetekről a fővárosban és Pest megyében. A vizsgált időszakban Közép-Magyarországon koncentrálódott az alkalmazásban állók több mint négytizede. Ezek az emberek legalább ötfős vállalkozásoknál, költségvetési szerveknél és nonprofit szervezeteknél dolgoznak.


A megfigyelt budapesti székhelyű vállalkozásoknál, szervezeteknél 2007 első félévében az előzetes adatok alapján 952 ezren álltak alkalmazásban, ugyanannyian, mint az előző év azonos időszakában. A fizikai munkakörben foglalkoztatottak száma 3,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a szellemi munkásoké 2,7 százalékkal nőtt. A fővárosi cégeknél alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete január–júniusban 213 500 forint volt, 8,2 százalékkal több, mint az előző év első hat hónapjában. A szellemi munkakörben foglalkoztatottak havi átlagkeresete 296 900 forint, a fizikaiaké 135 500 forint volt – előbbi 6,3, utóbbi 12 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.


A Pest megyei székhelyű cégeknél az egy évvel korábbihoz képest 4,2 százalékkal többen, mintegy 250 ezren álltak alkalmazásban. A szellemi munkakörben foglalkoztatottak száma 5,6 százalékkal, a fizikaiaké ennél kisebb mértékben, 3,2 százalékkal növekedett. A havi bruttó átlagkereset a térségben 161 800 forint volt, tehát 9,3 százalékkal nőtt. A szellemi és a fizikai munkakörben foglalkoztatottak havonta átlagosan 233 600, illetve 113 400 forintot kerestek. A keresetnövekedés üteme a fizikai foglalkoztatottak esetében volt nagyobb: ők 11,5 százalékkal, míg a szellemiek 7 százalékkal kerestek többet az előző első félévhez képest.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.