Pénzügy

A fővárosban több a fizetés

Egyre csökken a fizikai munkások száma, ám a szellemi foglalkozásúak egyre többen vannak a Közép-Magyarországi régióban. A fővárosi székhelyű szervezeteknél dolgozók bruttó átlagkeresete 50 ezer forinttal magasabb az országos átlagnál, viszont ennél csaknem 20 ezer forinttal alacsonyabb a bér Pest megye esetében – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében.

Kapcsolódó link


Központi Statisztikai Hivatal

A KSH a napokban publikálta 2007 első félévének adatait az alkalmazásban állók számáról és a havi átlagkeresetekről a fővárosban és Pest megyében. A vizsgált időszakban Közép-Magyarországon koncentrálódott az alkalmazásban állók több mint négytizede. Ezek az emberek legalább ötfős vállalkozásoknál, költségvetési szerveknél és nonprofit szervezeteknél dolgoznak.


A megfigyelt budapesti székhelyű vállalkozásoknál, szervezeteknél 2007 első félévében az előzetes adatok alapján 952 ezren álltak alkalmazásban, ugyanannyian, mint az előző év azonos időszakában. A fizikai munkakörben foglalkoztatottak száma 3,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a szellemi munkásoké 2,7 százalékkal nőtt. A fővárosi cégeknél alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete január–júniusban 213 500 forint volt, 8,2 százalékkal több, mint az előző év első hat hónapjában. A szellemi munkakörben foglalkoztatottak havi átlagkeresete 296 900 forint, a fizikaiaké 135 500 forint volt – előbbi 6,3, utóbbi 12 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.


A Pest megyei székhelyű cégeknél az egy évvel korábbihoz képest 4,2 százalékkal többen, mintegy 250 ezren álltak alkalmazásban. A szellemi munkakörben foglalkoztatottak száma 5,6 százalékkal, a fizikaiaké ennél kisebb mértékben, 3,2 százalékkal növekedett. A havi bruttó átlagkereset a térségben 161 800 forint volt, tehát 9,3 százalékkal nőtt. A szellemi és a fizikai munkakörben foglalkoztatottak havonta átlagosan 233 600, illetve 113 400 forintot kerestek. A keresetnövekedés üteme a fizikai foglalkoztatottak esetében volt nagyobb: ők 11,5 százalékkal, míg a szellemiek 7 százalékkal kerestek többet az előző első félévhez képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik