Pénzügy

Elismerést és állást adna az új szakképzési rendszer

Még mindig számos olyan szakmát tanítanak, amelyek nem felelnek meg a gazdaság igényeinek, ezért az iskola elvégzése után a diákok nagy része nem talál munkát. Hiányzik a tervezés alapját biztosító gazdasági prognózis, a pályakövetési rendszer, és a szakképzési intézmények nem érdekeltek a munkaerő-piaci alkalmazkodásban. Mindezek megoldására vállalkozott közösen a munkaügyi és az oktatási tárca.

A szakképzés irányítása tavaly a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz (SZMM) került annak a folyamatnak a részeként, amelynek célja a szakképzés és a foglalkoztatáspolitika összehangolt irányítása. Emellett a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében létrehozott 16 térségi integrált szakképzési központban (TISZK) már az új Országos Képzési Jegyzék (OKJ), valamint az új szakmai- és vizsgakövetelményeknek megfelelően tanulnak a diákok.


A reformfolyamat még nem zárult le, újabb nagy átalakulás előtt áll a szakképzés: az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) és az SZMM módosította a közoktatásról és szakképzésről szóló törvényeket, rendeleteket. Így megteremtették a jogi alapokat is ahhoz, hogy a szakképzést a gazdaság igényei szerint fejlesszék.


Több elismerést a fizikai munkásnak!


A munkáltatók jelentős része elvárja, hogy a pályakezdő tudja, mit jelent dolgozni, hogyan működik egy szervezet. Ezért módosították a szakképzési törvény gyakorlati képzésre vonatkozó rendelkezéseit, valamint a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztéséről szóló törvényt, ösztönözve a munkaadókat arra, hogy növeljék a tanulószerződések számát.


Többek között a szakképzés és a gazdaság kapcsolatát erősíti az az együttműködési megállapodás is, melyet az SZMM februárban kötött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával. A megállapodás fő célja a szakképzés versenyképességének erősítése, a fizikai szakmák társadalmi megítélésének javítása.


Elismerést és állást adna az új szakképzési rendszer 3

Elismerést és állást adna az új szakképzési rendszer 4

A cél a munkaerő-piaci kereslet-kínálat közelítése: a jövőben a szakképző intézmények a gazdaság valós igényeinek megfelelő számú és végzettségű szakembert képeznek. (Fotó: sxc.hu)

Elismerést és állást adna az új szakképzési rendszer 2


A gazdaság szereplői is részt vállalnak a képzésben


Csak a TISZK-ek kapnak támogatást


Az intézményi átalakítás ösztönzésére olyan támogatási rendszert alakítanak ki, amelyben csak a TISZK-ek jutnak fejlesztési forrásokhoz, célhoz kötött felhasználási kötelezettséggel. A szabályozás átalakításával és az 1500 fős minimális tanulólétszám előírásával biztosítják, hogy a regionális szakképzési igényekhez alkalmazkodjanak a központok.

A cél a munkaerő-piaci kereslet és a kínálat közelítése: a szakképző intézmények a jövőben a munkaerőpiac valós igényeinek megfelelő számú és végzettségű szakembert képeznek majd. A szakiskolák 80 százaléka integrálódik majd a TISZK-be, hogy a gazdaságban jól hasznosítható képzést nyújtsanak.


Nagyobb szerepet kapnak a szakképzés irányainak (azaz a szakképesítések) és arányainak (a szakirányok szerinti tanulólétszám) meghatározásában, és a képzés fejlesztésében a regionális fejlesztési és képzési bizottságok (RFKB), valamint a gazdasági kamarák. A bizottságok összetétele is megváltozik: nő a gazdaság szereplőinek részvétele a képzésben, a társelnöki funkciót a kamarák képviselője látja majd el.


A tartalmi fejlesztés eredményeként az új OKJ-ben szereplő szakmák oktatása moduláris rendszerűvé vált. Ezek egymásra épülnek, így biztosítják az adott szakterületen a továbblépés lehetőségét, a magasabb képesítés megszerzését, a szakmák közti átjárhatóságot – alkalmazkodva a munkaerőpiac igényeihez.


Pályakövetési és munkaerő-keresleti adatbázis


A feladatok között szerepel a pályaorientáció, a pályatanácsadás és a pályakövetés rendszerének fejlesztése is. A létrejövő adatbázisban – az élethosszig tartó tanulás koncepciójának megfelelően – mindenki megtalálja majd a számára szükséges információkat. A pályaválasztás előtt állókat pályaismertető, foglalkozásokat bemutató filmek segítik a döntésben.


A pályakövetési rendszer a frissen végzettek elhelyezkedéséről szolgáltat majd adatokat, ezzel segítve a pályaválasztási döntést. A munkába állók vagy munkát keresők pedig átfogó tájékoztatást találnak a hazai oktatási és munkaügyi rendszerről, a munkaerő-keresletről, a túltelített szakmákról és a szakmák szerinti bérekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik