Pénzügy

Pénzhiány miatt rúgják ki a professzorokat

Felmond 150-200 klinikai dolgozójának, köztük nyugdíjas korú professzorainak és docenseinek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptember elsejétől, a mintegy 100 orvoskari professzor közül 30 kénytelen távozni – írja az MTI a Dunántúli Napló információi alapján.

Az intézmény olyan szaktekintélyeket bocsát el, mint Bellyei Árpád, az ortopédia kiválósága, Soltész Gyula, a gyermekkori cukorbetegségek nemzetközi hírű szakértője, Kellermayer Miklós sejtkutató, s mások mellett Kosztolányi György akadémikus, a klinikai genetika kiemelkedő alakja.


Karácsonyi Annamária, az egyetemhez kirendelt kincstári biztos elmondta: a 65 évnél idősebb professzorok és 62. életévüket betöltött docensek elbocsátását ő javasolta a Pécsi Tudományegyetem vezetésének. Az intézmény ugyanis 4 milliárd forintos adóssággal küszködik, és ebből 1,5 milliárdot kell lefaragni ahhoz, hogy visszavehesse gazdálkodásának irányítását. Véleménye szerint ez év végére sikerülhet.


Németh Péter, az orvostudományi kar dékánja azt közölte az MTI-vel, hogy az elbocsátottak vállalkozóként, eseti megbízásokkal a jövőben is foglalkoztathatók. Papp Lajos szívsebész professzor szerint azonban „az ész megcsúfolásáról van szó”, hiszen éppen 62-65 éves kor körül a legjobb az emberek tudásalapú teljesítménye, és ezt nem szabad feláldozni a pillanatnyi érdekek oltárán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik