Pénzügy

Újabb 24 ezren éltek a diákhitellel

admin
admin

2007. 08. 23. 14:58

A Diákhitel Központ a mai napon közzétette a 2007. év első félévére vonatkozó gyorsjelentését. Az előző év hasonló időszakához képest 24 ezer fővel nőtt a diákhitelt igénybe vevők száma. Ezzel együtt 26 milliárd forinttal emelkedett a hallgatói hitelállomány is, amely a maga 143 milliárdos összegével a mérlegfőösszeg (152 milliárd forint) több mint 90 százalékát teszi ki.

A diákhitelrendszer üzleti haszon nélkül, önköltségi, nonprofit elven működik. A Diákhitel Központ az állam segítségével igen kedvező feltételek mellett von be forrásokat a pénz és tőkepiacról, és ebből biztosítja a hallgatói kölcsönök fedezetét. Az így létrejött önfenntartó, önfinanszírozó rendszer nem terheli a költségvetést.


A társaság 2007. év első félévére vonatkozó mérlege – a non-profit elvnek és a korábbi gyakorlatnak megfelelően – most is zérus körüli. A rendszeresen megjelenő minimális veszteség, illetve nyereség soha nem az alaptevékenységből adódik, hanem azt döntően az egyéb jogszabályi előírásokból adódó járulékfizetési kötelezettségek alakulása határozza meg. Ennek következtében a mérleg most 5,2 millió forint nyereséget mutatott – a tavalyi év hasonló időszakának 12 millió forintos veszteségével szemben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.