Pénzügy

Újabb 420 ezer alkalmi munkavállaló

A tavalyi év során csaknem 420 ezer alkalmi munkavállalói (AM) könyvet váltottak ki, másfélszer többet, mint az előző évben. Érdekesség, hogy ez a szám tizenháromszor annyi, mint 2002-ben volt. A kiváltott könyvek tulajdonosainak közel kétharmada nyilvántartott álláskereső, csaknem egyötöde munkaviszonyban álló személy, 15 százaléka viszont tanuló, illetve nyugdíjas - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat jelentéséből.

Feltételek


A rövid időtartamú munkavégzés legelterjedtebb formája az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel történő foglalkoztatás. A könyvet a munkavállalónak kell kiváltani a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti munkaügyi központ illetékes kirendeltségén. A könyvbe a bármely postahivatalban beszerezhető közteherjegyeket kell beragasztania a munkavállalónak – ezzel teljesítve az adó- és járulékbefizetési, illetve levonási kötelezettségét.
Az AM könyvvel rendelkező munkavállaló legfeljebb öt egymást követő napig vagy egy hónapon belül legfeljebb tizenöt napig, illetve egy éven belül legfeljebb kilencven napig létesíthet munkaviszonyt. A dolgozó több munkáltatónál egy naptári évben összesen százhúsz napot tölthet az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszonyban.

Az AM könyvek számának növekedése lassul, ennek az az oka, hogy a 2005. augusztus 1-je óta kiadott „kék” könyv nem csupán a tárgyévben érvényes, hanem egészen addig, amíg be nem telik a bejegyzésekkel, illetve a beragasztott bélyegekkel – így akár több éven keresztül is használható. A munkaügyi kirendeltségek jelzései alapján megfigyelhető, hogy a normál munkaviszonyok mellett, továbbá azok kiváltása-lecserélése révén egyre inkább terjed az AM könyvvel történő foglalkoztatás, alapvetően adó- és járulékkímélő megfontolások alapján.


A munkaviszonnyal rendelkezők csaknem négyszer annyi könyvet váltottak ki tavaly, mint az azt megelőző évben, és 25-ször annyit, mint hat évvel ezelőtt. Esetükben a növekedés évről évre erősebb. A könyveket legnagyobb számban a munkaerő-piaci szempontból nehéz helyzetű megyékben (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs, Hajdú-Bihar), illetve a „mezőgazdasági” megyékben (Békés, Bács-Kiskun) váltották ki.


A bemutatási kedv csökkent


Jogszabályi rendelkezés alapján a felhasznált AM könyveket, a tárgyévet követő január 15-ig az illetékes munkaügyi központ kirendeltségénél kell bemutatni. A munkavállalók csak 228 937 darab könyvet mutattak be, ez alig haladta meg a 2006-ban kiváltott könyvek felét. A gyenge bemutatási hajlandóság mellett meg kell jegyezni, hogy az elmúlt évhez képest közel 10 százalékkal javult a bemutatási „fegyelem”. Az álláskeresési ellátásban részesülők 68,2 százaléka és a rendszeres szociális segélyt kapók 61,6 százaléka mutatta be a munkaügyi központban a könyvét. A legkedvezőtlenebb értéket a pályakezdő álláskeresők produkálták: csaknem a felük nem tért vissza a könyvvel a kirendeltségre.


A területi megoszlás is érdekes: a legtöbben Tolna megyében mutatták be a könyvet (76 százalék), Fejér megyében pedig a legkevesebben (24,1 százalék). A fővárosban az AM könyvvel rendelkezők egyharmada, Pest megyében viszont csaknem a fele bemutatta a könyvet.


A külföldieknél javult az arány


A külföldiek 2006-ban 11 248 darab AM könyvet váltottak ki, közel egynegyedével többet, mint 2005-ben. A kiváltott könyveknek alig több mint egyharmadát mutatták be (3874 darabot). A külföldiek esetében is javult a bemutatási arány egy év alatt. Míg Bács és Csongrád megyében a könyvek alig több mint egyötödét vitték vissza, addig Komáromban több mint a felét, de Szabolcsban is a 42 százalékát. A bemutatott könyvek egyharmada EU-tagországbeli polgároké, ezen belül 98 százalék szlovákoké volt. Az EU-n kívüli országok állampolgárainak kétharmada az akkor még nem uniós Romániából, és több mint egynegyede Ukrajnából jött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik