Pénzügy

Csökken a külföldi munkavállalók száma

Az idén az első félévben 29 251 külföldi munkavállaló kapott munkavállalási engedélyt, zöldkártyát magyarországi munkavégzéshez, vagy kezdhette meg a munkát egyszerű regisztrációval. Ez 9222-vel kevesebb, mint 2006. első félévében – közli az Állami Foglalkoztatási Szolgálat.

A csökkenő tendencia érvényesült már az első negyedévben is, akkor 12 600 külföldi kapott engedélyt vagy regisztráltatta magát, szemben az egy évvel korábbi adatokkal, akkor 16 400-an. A félév végén érvényben lévő engedélyek, zöldkártyák, regisztrációk száma is csökkent, az idén 62 020 volt, egy évvel korábban négyezerrel több.


Kevesebb román jön


A szabad munkavállalást biztosító zöldkártyára azon európai uniós tagországok állampolgárai jogosultak, akik munkavállalási engedélyre kötelezettek, de legalább egyéves legális munkaviszonyt tudnak igazolni. A csökkenésben meghatározó, hogy kevesebb román állampolgárságú – ők tették ki korábban a munkavállalásra jogosult külföldiek 42 százalékát – munkavállaló érdeklődik a magyarországi munkavállalás iránt. Az első negyedévben a számukra kiadott engedélyek és zöldkártyák száma az egy évvel korábbihoz képest 28,4 százalékkal, a második negyedévben pedig 28,6 százalékkal csökkent.


A román állampolgárok főként olyan szakmákban akarnak elhelyezkedni, amelyekre nem vonatkozik a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül kiadható munkavállalási engedély. Az engedélyeknek csak 32-34 százalékát adták ki ilyen egyszerűsített formában.


A szlovákok sem regisztrálnak


Az összes engedéllyel, regisztrációval rendelkező munkavállaló csaknem 28 százalékát a szlovák állampolgárok jelentik. A szlovák állampolgároknak munkavállalási engedélyre nincs szükségük, csak regisztráltatniuk kell magukat. Az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest ezerrel, a második negyedévben csaknem kétezerrel kevesebben regisztráltatták magukat. Ugyanakkor a félév végén regisztráltak száma az egy évvel korábbi adathoz képest nem csökkent, hanem csaknem ezerrel több volt. Ez azzal magyarázható, hogy a regisztrációba belépő új személyek száma ugyan csökken, de a korábban regisztráltakat tartósan alkalmazták, a regisztrációból kevesen lépnek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik