Pénzügy

Önkéntes munka – másodszor

admin
admin

2007. 08. 21. 09:44

Már a második önkéntesmunka-akció indult a Munkaerőpiaci Alap 190 millió forintos támogatásával, a tervek szerint 120 fiatalt vonnak be az elhelyezkedési esélyeket javító programba.

Az önkéntes munka már régóta nagy népszerűségnek örvend a nyugati országokban, főként az Amerikai Egyesült Államokban. A konstrukció lényege, hogy a részvevők keresethez ugyan nem jutnak, de mentorok támogatásával munkagyakorlatot, munkavégzési tapasztalatot, gyakorlati ismereteket szereznek, így az önkéntes munka helyszínén vagy máshol sokkal könnyebb elhelyezkedniük. A mentori segítség kiterjed az álláskeresési, önéletrajz-írási technikák ismertetésére, gyakorlására is.


A program költségeire – a mentorok tiszteletdíja, képzési, étkezési és utazási költségei, illetve szállásköltség – rendelkezésre álló keret ugyan kisebb, mit az első akcióé volt: a múlt évben 299 millió forint állt rendelkezésre. Ebből a pénzből 230 fiatalt sikerült bevonni a munkába, hatvan százalékuk már az önkéntes munka ideje alatt, vagy közvetlenül azt követően elhelyezkedett.


Változtak a szabályok


Az önkéntes munkára 142 intézmény, civilszervezet fogadta őket, biztosítva a mentort, a rendszeres segítséget. Az első akciónál 10 hónapos munkát kellett vállalniuk a résztvevőknek, a fogadó intézmények általában egy vagy két fiatalnak biztosítottak munkát. A fogadó intézmények között volt például színház, könyvtár, művelődési otthon, teleház, óvoda, nemzeti park, környezetvédő civilszervezet.


Most, a második akciónál változtak a szervezési és a részvételi szabályok. A résztvevőknek nem egységesen 10 hónapos munkát kell vállalniuk, hanem a munkák indíthatók a fogadó intézmények és a jelentkezők megegyezése alapján fél évtől tíz hónapig különféle időtartamokban. Az eddigi 18–26 éves korhatárt felemelték 18–30 évre. A munkákat az első akcióhoz hasonlóan régiónként az erre vállalkozó civiltszervezetek fogják össze. A második akció sajátossága az is, hogy a munkákat régiónként eltérő időpontban indították.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.