Pénzügy

Kelendő a Start Extra és a Start Plusz: egy hónap alatt 800 kártya

Az új típusú Start kártyákból az igényelhetőség kezdetétől, július 1-jétől július végéig csaknem nyolcszázat váltottak ki az érdekeltek, a hagyományos Start kártyából pedig már a 60 ezret is meghaladja a kiváltott kártyák száma – tájékoztatta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium az MTI-t.

A „hagyományos” Start kártyákat 2005 októberétől válthatják ki a pályakezdő fiatalok, e foglalkoztatást ösztönző forma sikere alapján alakította ki a szaktárca a két újabb Start kártya konstrukciót. A Start Plusz és a Start Extra kártyák lényege is az, hogy érvényességi idejük alatt tulajdonosukat alacsonyabb járulékkal, vagy járulék fizetése nélkül foglalkoztathatja munkáltatója, így érdekeltté válik az adott munkavállaló felvételében.


Kismamáknak, időseknek


A két új kártyatípusnál a minimálbér kétszereséig vehető igénybe a kedvezmény, a kártyatulajdonos a kártya érvényességi ideje alatt nemcsak egy, hanem egymást követően akár több munkáltatónál is dolgozhat. A Start Extra kártyára azok jogosultak, akik ötven év feletti vagy legfeljebb alapfokú végzettségű, tartósan álláskeresők. Az ilyen személyek foglalkoztatásakor több mint 800 ezer forintot takaríthat meg a munkáltató, ha két éven keresztül legalább a minimálbér kétszeresét fizeti.


A Start Plusz kártyát azok válthatják ki, akik tartósan álláskeresők, vagy gyes, gyed, gyet, illetve ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül vállalnak munkát. Erre a kártyára jogosultak azok is, akik gyermekük egy éves kora után a gyes igénybevételével együtt szeretnének munkát vállalni. A Start Plusz kártyával rendelkező személy foglalkoztatásakor akár 424 ezer forintos megtakarítást érhet el a munkáltató a kártya két éves érvényessége alatt, a minimálbér kétszeresét jelentő keresetnél.


A pályakezdők segítése


Az „eredeti” Start kártya is két éves időszakra szóló kedvezmény: de a pályakezdő csak 25 éves koráig, felsőfokú végzettség esetén 30 éves koráig használhatja a kártyát. A kedvezmény ugyanaz, mint a Start Plusz kártyánál, azaz az első évben összes kötelezettségként 15, a második évben 25 százalékos járulékot kell fizetni. A munkáltató csak a felsőfokú végzettségűeknél veheti igénybe a minimálbér kétszereséig a kedvezményt, az alap- és középfokú végzettségnél csak a minimálbér másfélszereséig. A minimálbér másfélszeresét jelentő fizetésnél a munkáltató két év alatt 329 ezer forintos megtakarítást érhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik