Pénzügy

35 milliárd a foglalkoztatást segítő programokra

admin
admin

2007. 08. 21. 13:40

Dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi, valamint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter együtt ismertette a 2008 végéig elérhető foglalkoztatási és képzési projekteket. A programokra összesen csaknem 35 milliárd forint jut, 85 százalékban európai uniós forrásokból.

A foglalkoztatási, a felnőttképzési és a szakképzési projekteknek a 35 milliárdos támogatás csak az első csomagját jelenti: 2007-2013. között mintegy 100 milliárd forint fordítható majd hasonló célokra. A miniszterek elmondták: már vannak sikeres tapasztalatok, hiszen az I. Nemzeti Fejlesztési Terv 10 ezer munkahely létrejöttét támogatta.


Támogatások a hátrányos helyzetűeknek


A Start program egyszerűsített adminisztráció mellett 2010-ig várhatóan 42 ezer hátrányos helyzetű embernek nyújt támogatást. A munkáltatónak a járulék egy részét ezen munkavállalók után nem kell befizetnie. A kedvezmény a minimálbér másfélszeresének mértékéig (például 98 250 forintos havi munkabér esetén) két év alatt a Start Plusz programnál összesen több mint 320 ezer forintos megtakarítást jelent. A Start Extrával foglalkoztatók esetén pedig több, mint 620 ezer forint megtakarítás jelentkezik munkavállalónként.


A részvétel módja


A hátrányos helyzetűek foglalkoztatását, támogató programokat kiemelt projekt formájában valósítják meg, így az ország bármely pontján, minden hátrányos helyzetű ember azonos feltételek mellett juthat hozzá ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz, támogatásokhoz. A vállalkozásoknak nyújtott támogatásokra nyílt pályázatot írnak ki.

A Lépj egyet előre! program lehetőséget kínál az általános iskolai végzettséggel nem rendelkező felnőttek számára, hogy megszerezzék az alapképzettséget, amely elengedhetetlen feltétele a továbblépésnek – annak, hogy a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképzettséget szerezzenek. Az elavult szakmákkal rendelkezők esetében új szakképesítés megszerzését teszi lehetővé a program. Az új projektre 10 milliárd forint áll rendelkezésre 2007-2008-ban, így 18 ezer fő juthat szakképzettséghez.


A vállalkozók „beiskolázhatják” a dolgozóikat


A kis- és középvállalatok munkavállalóinak munkahelyi képzésére három milliárd forint áll rendelkezésre. A pályáztatás során egy-egy társaság támogatásának összege elérheti a 10-50 millió forintot. A támogatható tevékenységek között a számítástechnikai, idegen nyelvi, vezetőképzési, vállalkozási ismeretek egyaránt szerepelnek. Mintegy 6000 munkavállaló képzésére nyílik lehetőség.A támogatásokra fordítható összegek. (Forrás: SZMM)


Az állástalan közszolgák átképzése


Az Új pálya program célja, hogy a közszférát érintő változások miatt pályamódosításra kényszerülő munkavállalók számára segítséget nyújtson az újbóli elhelyezkedéshez, különös tekintettel az egészségügyben és az oktatásban dolgozókra. A program azonban azokra is kiterjed, akiket a pedagógus vagy egészségügyi végzettséggel a regisztrált álláskeresők között tartanak nyilván. A most induló másfél éves program értéke két milliárd forint, a következő hét év során várhatóan összesen 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.