Pénzügy

Határozott időre szerződhetnek a főosztályvezetők

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény a minisztériumi főosztályvezetők megbízatásának hosszát és kinevezésük módját azért határozta meg, hogy munkájuk ne függjön a kormányzati ciklusoktól – közölte Daróczi Dávid az MTI-vel.


Határozott időre szerződhetnek a főosztályvezetők 1

Daróczi Dávid (Fotó: MTI.)

A törvény módosítását még júniusban fogadta el az Országgyűlés, erről a FigyelőNet is beszámolt. A törvény szerint tehát augusztus 15-i határidővel vagy hat évre meg kell hosszabbítani a főosztályvezető megbízatását, vagy pályázatot kell kiírni a poszt betöltésére. A kormányszóvivő hozzátette: ezután minden minisztériumi főosztályvezetői állásra pályázatot írnak ki.


A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleményben tudatta, hogy már korábban – 2004-ben, majd 2006-ban is – minden főosztályvezetői posztot megpályáztattak. Ennek során előnyt élveztek a piaci, illetve nemzetközi, valamint releváns szakmai és vezetői tapasztalattal rendelkező, több idegen nyelvet is beszélő jelentkezők. A GKM mindemellett célul tűzte ki az eredményesség mérését, az apparátus karcsúsítását és a munkavégzés ésszerűsítését is. Ennek érdekében a vezetők feladatait 3 éves intézményi stratégiában részletezte, így eredményeik pontosan mérhetővé váltak.


Daróczi Dávid hangsúlyozta: a főosztályvezetőknek ezután már nem lehet indok nélkül felmondani, így bíróság előtt vitatható egy esetleges felmondás jogszerűsége, amelyre eddig nem volt lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik