Pénzügy

Csehország: nincs, aki dolgozzon

Munkaerőhiánnyal küzd a csehországi cégek mintegy 75 százaléka – írja a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap hétfőn egy felmérés eredményére hivatkozva, amelyet a lap számára készített a cseh Gazdasági Kamara. A kutatás során mintegy 1900 csehországi céget kérdeztek meg – tudósít az MTI.

A megkérdezett ipari üzemek 88 százaléka állította, hogy szüksége lenne új alkalmazottakra. A felmérésből kiderült, hogy nagy hiány mutatkozik kamionvezetőkből, s általában gépkocsivezetőkből, elárusítókból és számítógépes szakemberekből. A Siemens, valamint a Skoda képviselői egyaránt azt állították, hogy jelenleg mintegy 500 szakképzett munkásra lenne szükségük. Jobb a helyzet a pénzügyi szolgáltatások terén, mert a bankok igényei általában néhány tucat személyről szólnak. Elemzők szerint ez nyilván annak eredménye, hogy a pénzügyi szférában vannak a legjobb keresetek – a cseh átlagbérek dupláját kapják.


Külföldiek és nyugdíjasok foglalkoztatása a megoldás


A cégek egyharmada a munkaerőhiányt külföldiek foglalkoztatásával tervezi megoldani. Jelenleg mintegy 210 ezer külföldi állampolgár – a legtöbben Szlovákiából, Ukrajnából és Lengyelországból – dolgozik hivatalos engedéllyel Csehországban. Ugyanakkor néhány tízezerre becsülik azok számát, akik engedély nélkül dolgoznak az országban. Számos vállalat viszont az utóbbi időben a fiatalabb nyugdíjasok körében keres új munkaerőt. A Globus üzletlánc például az állami munkahivatalok közvetítésével megszólította a nyugdíjasklubokat, s alkalmazást kínál az érdeklődőknek.


A megszólított cégek mintegy 60 százaléka megerősítette, hogy a növekvő munkaerőhiány nyomást fejt ki a bérnövekedés irányában is. Több cseh gazdasági elemző is felhívta a figyelmet az utóbbi időben arra, hogy az ősz folyamán éles vitákra lehet számítani a cégek és a szakszervezetek között a jövő évi bérszintről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik