Pénzügy

Folytatódik a Lépj egyet előre! program

Ősztől folytatódik a Lépj egyet előre! program, így ismét lehetőséget kapnak a szakképesítéssel nem rendelkezők arra, hogy a munkaerőpiacon keresett szakmát sajátítsanak el ingyenesen. A programba bizonyos arányban bevonhatók a nem piacképes szakképesítéssel rendelkezők is. Segítséget kapnak azok is, akik még nyolc általános iskolai végzettséget se szereztek, ők először egy felzárkóztató képzésben vehetnek részt.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján olvasható adatok szerint 10 665 milliárd forint ráfordítással két év alatt 21 ezer személy vonható be a szakképzésbe. A program 2006 februárjában indult és az idén záruló első szakaszában 15 500 személy juthat szakképesítéshez. A kezdeti 3,9 milliárd forintos keretösszeget először 4,2 milliárd forintra, majd 4,8 milliárd forintra egészítették ki. Az eredetileg tervezett 11 ezer személy helyett így jóval többen kapcsolódhattak be a képzésbe. A Lépj egyet előre! programot 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban a magyar költségvetés finanszírozta.


A tanulók véleménye is számít


Az első képzések résztvevőinek véleményét kérdőíves felmérés keretében kérték ki. A válaszolók 45 százaléka ítélte meg munkaerő-piaci pozícióját kedvezőbbnek az adott tanfolyam elvégzését követően, 52 százalék szerint viszont az érdemben nem változott. Arra a kérdésre, hogy a tanfolyamot követően miként változott a munkaerő-piaci helyzete, a tanfolyam idején is állással rendelkező 250 válaszolónak csaknem a fele vélte úgy, hogy ez lényegében nem változott. A regisztrált álláskeresők közül a 150 válaszolóból 90 vélte így. A több mint 150 nem regisztrált álláskeresőből ugyancsak 90 válaszolta ezt. A három kategória átlagában 52 százalék volt azok aránya, akik szerint helyzetük lényegében nem változott, 45 százalék viszont úgy nyilatkozott, hogy kedvezőbb munkaerő-piaci pozíciót ért el.


A válaszokból kiderült, hogy a kereskedő-vállalkozó szakmát szerző 42 álláskereső személyből 20-nak a tanfolyam után egy hónappal már volt munkahelye. Ez 48 százalékos elhelyezkedési arány. A 25 álláskereső közül – akik személy- és vagyonőr szakmát szereztek – 10-nek sikerült elhelyezkednie egy hónap után, ez 40 százalékos arány. Összesen 33 féle szakmai tanfolyamon vettek részt a válaszolók.


A válaszok szerint a Lépj egyet előre! programról a legtöbben, 25 százalékban az ismerőseiktől szereztek információt, 22 százalékban a helyi képző intézményektől, 21 százalékban a nyomtatott sajtó útján, 12 százalékban plakátok alapján, 11 százalékban a helyi munkaügyi kirendeltség adott információt, ösztönzést, 5 százalékban a munkahely, 2 százalékban a televízió, 1 százalékban az internet útján, 1 százalékuk pedig egyéb helyről szerzett információt. A felmérés idején készített számítás szerint egy-egy résztvevő átlagosan a képzési költséghez, vizsgadíjhoz, ösztöndíjhoz 259 ezer forintos támogatásban részesült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik