Pénzügy

A CNC-marósok a legkelendőbbek

A tavalyi évben összességében 20 százalékkal nőttek a szakmunkásbérek: a CNC-marósok és -hegesztők, a lakatosok, a forrasztók, a kőművesek, az ácsok, a burkolók, a vízvezeték- és villanyszerelők, a hentesek és a pékek egyaránt hiányoznak az álláspiacról – írja a Világgazdaság.

Az Állami Foglalkoztatási és Szociális Hivatal éves bértarifa-felmérése alapján a kedvezőtlen munkafeltételek között dolgozók havi bruttója megközelítette a 168 ezer forintot. A lap által megkérdezett szakértők szerint ennél jóval magasabb bérért tudnak elhelyezkedni az idén azok, akiknek a munkaadók számára kurrens a végzettségük. Akár bruttó 220 ezer forintot is hazavihetnek az építőipari szakmunkások. Ha feketén vagy szürkén foglalkoztatott a dolgozó, akkor még ennél is magasabb jövedelemre tehet szert.

A feketemunkára utalnak a statisztikában szereplő alacsony keresetek is, hisz míg a piacon két kézzel kapkodnak a tehetséges kőművesekért, hivatalosan mindössze havi bruttó 90 ezret kapnak. A piaci bérekhez képest a burkolók átlagkeresete még alacsonyabb a statisztika szerint, 84 ezer forint. Az építőipari hiányszakmákban dolgozókat könnyű átcsábítaniuk a vállalatoknak a konkurenciától, ugyanis akár 5-10 ezer forintért is hajlandók váltani. A gyártó cégek lakatosai, a minősített hegesztők viszont csak több tízezer forintért, jobb munkakörülményekért, bejelentett állásért mozdulnak.

Itt a bérek még magasabbak lehetnek, Nyugat-Magyarországon például a gyártó cégeknél dolgozó szakmunkások havi keresete a háromszázezret is meghaladhatja bruttóban. Szeptember végén nemzetközi állásbörzét szervez Magyarországon az Eures (Európai Foglalkoztatási Szolgálat), s többek között Nagy-Britanniából, Ausztriából, Német- és Franciaországból érkező cégek toborozzák majd a magyar szakmunkásokat, szeptember 28-án Esztergomban, 29-én pedig Budapesten. A vállalatok jelzése alapján elsősorban épp a hazai vállalkozások által is vadászott végzettségekkel keresnek majd munkaerőt. A CNC-marósok, a pékek, az építőipari szakemberek lesznek kapósak, valamint a szállodai személyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik