Pénzügy

70 ezer állás várta a munkanélkülieket

Júliusban országosan 70 013 üres álláshely várta a regisztrált álláskeresőket, ebből csaknem 41 ezret be is töltöttek – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat jelentéséből.

Egy átlagos hónapban 200–250 ezer üres álláshely becsülhető a nemzetgazdaság egészében. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) kirendeltségein bejelentett álláshelyek ennek mintegy 25-30 százalékát teszik ki. Az üres álláshelyek betöltése több csatornán keresztül történik. Az ÁFSZ-en kívül magánközvetítők, munkaerő-kölcsönzők segítségével, illetve önerőből (újsághirdetéssel, pályázatokkal).


A nyilvántartott álláskeresők száma


Az ÁFSZ-hez tartozó hét regionális munkaügyi központ 167 kirendeltségén július végén összesen 412,2 ezer fő volt nyilvántartott álláskereső. Ez az előző hónaphoz képest 9,6 ezer fős növekedést jelent. Az emelkedés döntő részét a pályakezdőknek a tanév végeztével megkezdődött beáramlása okozta.


A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett, vagy időszakonként termelési csúcsokat elérő ágazatok munkaerő-igényének változása miatt és az iskolaév által meghatározott ciklus következtében az álláskeresők száma erőteljes szezonális ingadozást mutat. Az ÁFSZ a nemzetközi gyakorlatban általánosan alkalmazott módszerek felhasználásával ezeket a hatásokat el tudja különíteni, így a szezonális hullámzástól megtisztított, kiigazított adatok elemzésével ismerhetik meg és követhetik a munkanélküliség alakulásának valós tendenciáit.


A szezonálisan kiigazított adatok szerint kismértékben csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma – júliusban a regisztrált álláskeresők létszáma eszerint 426,3 ezer fő volt, míg egy hónappal korábban 427,4 ezer főt tett ki, azaz az adatok 1100 fős csökkenést mutatnak.


Kevesebb a pályakezdő


A foglalkoztatást elősegítő támogatásokban részt vevők létszáma az első negyedév végéig tartó mérséklődést követően folyamatosan emelkedett. A májusi 56,8 ezres létszám 5,3 százalékkal haladta meg az előző havit. 2007. első öt hónapjában csaknem 38 ezer fő kapcsolódott be a különböző aktív foglalkoztatási programokba, a belépők fele közhasznú munkán dolgozott, egynegyede pedig bérjellegű támogatással talált munkalehetőséget.


A nyilvántartott pályakezdő fiatalok létszáma a júliusi zárónapon 42 219 fő volt, csaknem egynegyedével több, mint júniusban. A pályakezdők számának júliusi 7,8 ezer fős növekedése viszont elmarad az ilyenkor szokásos 9-10 ezer fős emelkedéstől.


Markáns területi különbségek


Az egyes térségek helyzetének értékelését megkönnyítik a nyilvántartott álláskeresők relatív mutatói. Az egyik ilyen mutató az álláskeresők számát a gazdaságilag aktív népesség százalékában mutatja be (a KSH adatai alapján). A mutató kiválóan érzékelteti a régiók és a megyék munkaerő-piaci helyzetében tapasztalható éles különbségeket, a főváros 3,1 százalékos adatától a Szabolcs megyei 20,6 százalékig, miközben az országos átlag 9,4 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik