Pénzügy

100 milliárdos támogatás a fogyatékkal élőknek

Jelentős támogatást kapnak a következő években a fogyatékkal élők Magyarországon, összesen mintegy 100 milliárd forintos intézkedési tervet fogadott el a kormány – jelentette be Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

A 2010-ig szóló program meghatározza azokat a konkrét intézkedéseket, amelyeket meg kell tenni azért, hogy az Országgyűlés által korábban elfogadott, a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét segítő program érvényesüljön. A négy témakörben meghatározott 33 feladatkör egyik legfontosabb célja, hogy a magyar társadalom jobban értse a fogyatékossággal élő emberek problémáit, és képes legyen sokkal többet segíteni nekik.


A cél az, hogy a mintegy hatszázezer fogyatékkal élőnek jobb legyen az életminősége, be tudjanak kapcsolódni a közéletbe, megértőbb társadalmi szemlélet vegye őket körül, és megkaphassanak minden rehabilitációs szolgáltatást, vagyis ugyanúgy élhessenek, dolgozhassanak, tanulhassanak, mint bárki más az országban – mondta az államtitkár.


Megnyílik a munkaerőpiac


A közoktatás keretein belül biztosítani kell, hogy a rendszer a fogyatékkal élő fiatalokat képes legyen eljuttatni a szakképzettségig, hogy bekerüljenek a munkaerőpiacra. Felnőttképzési programok indulnak, hogy minél többen szakképzettséghez juthassanak, emellett napirendre kerül a kedvezményes számítógép-vásárlás, hogy az interneten keresztül is elérhetőek legyenek számukra a munkaerő-piaci, oktatási szolgáltatások.


Feliratozott műsor, akadálymentes lakóparkok


Csizmár Gábor kitért arra is: pályázati úton a jövőben biztosítják, hogy a közszolgálati televíziók a műsorukat felirattal lássák el. Újragondolják a fogyatékos emberek által használt eszközök forgalmazásának, esetleges kölcsönzésének rendszerét, hogy minden eszköz, gyógyászati segédeszköz eljuthasson a rászorulókhoz. Tervezik a lakástámogatási rendszer átalakítását is: a kormány az önkormányzatokat arra ösztönözné, az épülő lakások, lakóparkok akadálymentesek legyenek.


Az államtitkár elmondta, hogy a 2010-ig szóló intézkedési tervhez a kormány konkrét forrásokat rendelt, ami annyit jelent, hogy ezekre a célokra közvetlenül nyolcmilliárd forintot fordítanak a költségvetésből, valamint uniós pénzekből, közvetve pedig összesen több mint 100 milliárd forint áll majd rendelkezésre a fogyatékosok támogatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik