Pénzügy

A külföldi feketemunkások zöme magyar

admin
admin

2007. 08. 01. 07:58

A magyar gazdaság egészében 25-30 százalékra becsülhető a feketemunka aránya, ezen belül 15-20 százalékban képviseltetik magukat külfödiek, elsősorban a szomszédos országok állampolgárai – írja a Népszabadság.

Becslések szerint százharminc és kétszázezer közé tehető a Magyarországon feketén foglalkoztatott külföldi állampolgárok száma. Közülük az első negyedévben a munkaügyi felügyelők összesen hatot buktattak le. Az MTA egyik kutatóintézetének felméréséből kiderül, hogy a külföldi feketemunkások 60 százaléka magyar nemzetiségű, s csaknem 90 százalékuk a szomszédos országokból érkezik: Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából és a délszláv államokból. Rajtuk kívül a kínaiak aránya jelentős.

A feketemunka pozitívumaként nagy arányban jelölték meg a kutatásban résztvevők, hogy kevéssé vonzó és rosszul fizetett állásokat lehet így betölteni, illetve azt, hogy így olcsó és rugalmas munkaerőhöz lehet jutni. A hazai fekete foglalkoztatáshoz képest is alacsony fizetéssel érik be a külföldiek, s rendelkezésre állnak ott is, ahol nincs hazai munkaerő.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért vállalnak Magyarországon feketemunkát a külföldiek, a szakértők azt válaszolták, hogy a rossz otthoni körülmények játsszák a legfontosabb szerepet. Az okok között sorolták még a hivatalos munkavállaláshoz szükséges ügyintézés bonyolultságát, hosszadalmasságát is.

Az illegális külföldi munkavállalók listája tarka: a csángó takarítónőtől a vajdasági ingázó építési vállalkozón, a vegyésztechnikuson, a román kesztyűgyári munkáson át a maláj informatikuson keresztül a nigériai mosogatóig tart. Jellemzően a húsz- és harminc éves korosztály vállalja a szabálytalanságot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.