Pénzügy

Az utolsó utáni felvételi

A ponthatárok kihirdetésekor az is kiderült, hogy melyik intézményekbe és milyen szakokra lehet még jelentkezni. A pótfelvételi időszaka augusztus 13-án zárul, ekkor kell ugyanis leadni a jelentkezési lapokat. Tehát azoknak, akik nem jutottak be sehová, vagy az idén még nem jelentkeztek a felsőoktatásba, még van egy lehetőségük, hogy egyetemre, főiskolára járjanak szeptembertől.

Az idei felvételi eljárás kiegészítéseként egyes felsőoktatási intézmények pótfelvételi lehetőségeket hirdetnek. A kínálatuk az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapjáról, a felvi.hu-ról letölthető. A lista karonként, képzési területenként és munkarendenként (nappali, levelező vagy távoktatás) tartalmazza az adott egyetem vagy főiskola szabad kapacitását. A pótfelvételi eljárás során mindenhová maximum annyi hallgató vehető fel, amennyi a táblázatban szerepel, és csak azokra a szakokra, szakirányokra lehet jelentkezni, amelyek ebben szerepelnek. A táblázat tartalmazza azt is, hogy hány államilag támogatott vagy költségtérítéses hely szabad még, mennyi diák vehető fel posztgraduális képzésre vagy akár felsőfokú szakképzésbe.


Vannak még jó helyek


Míg az Eötvös Loránd Tudományegyetemre a jogi és igazgatási képzési területre, nappali tagozatra már csak 8 fő vehető fel, addig levelezőre és estire 472. Ugyanez a helyzet a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskoláján is (a gazdaságtudományok képzési területre a nappalira-levelezőre felvehető hallgatók száma 10-271) vagy a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán (itt a számok 24-110). Ám nem mindenhol van ez így: a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara például csak nappali helyeket hirdet a pótfelvételin, az orvos- és egészségtudományi képzési területre még 33 pótfelvételizőt várnak.


Persze van olyan egyetem és kar is, ahová már nem lehet jelentkezni, mint például az ELTE BTK, ahol egyetlen pótfelvételizőt sem tudnak már „fogadni”. Számos intézményben viszont még elég magas mind a nappalis, mind az esti és levelezős helyek száma.


A jelentkezők tájékozódásában az OFIK úgy próbál segíteni, hogy a táblázatban közli a szakoknak a képzési területi beosztását, és azokat az érettségi követelményeket, amelyek az adott szakhoz kellenek. Például a bölcsészettudományi képzési területre jelentkezőnek egy középszintű érettségi szükséges: a felvételizőnek a magyar vagy a történelem közül kell választania, a természettudomány képzési területen pedig biológia, informatika, földrajz, fizika, kémia, matematika, természettudomány vagy egy szakmai előkészítő tárgy közül szükséges egy középszintű érettségi.


Különleges szabályok


Felvettek?


A felvételről vagy az elutasításról az intézmények döntenek, és a jelentkezőket is ők értesítik szeptember első napjaiban. A pótfelvételi eljárás keretében felvételt nyert hallgatók szintén szeptemberben, a normál felvételi eljárás keretében felvettekkel együtt kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat.

Az eljárás rövidsége miatt számos különleges szabály vonatkozik a most jelentkezőkre. A legfontosabb tudnivaló, hogy csak azok jelentkezhetnek, akik a normál eljárásban nem nyertek felvételt, illetve akkor még nem adtak be jelentkezési lapot. A pótfelvételivel csak egy intézménybe és egy szakra lehet jelentkezni. Viszont azért egy kiskapu létezik: ha az egyetem vagy főiskola a vágyott szakot államilag támogatott és költségtérítéses formában is meghirdeti, akkor mindkét támogatási forma feltüntethető a jelentkezési lapon. Az elektronikus jelentkezés, azaz az e-felvételi nem vonatkozik a pótfelvételi eljárásra.


A jelentkezési lapot a mellékletekkel együtt – a normál jelentkezési időszakkal szemben – közvetlenül a felsőoktatási intézménybe kell eljuttatni. Külön jelentkezési lap készül, amelyen szerepel a „pótfelvételi” elnevezés, a papírokat annál a felsőoktatási intézménynél lehet beszerezni – ingyenesen –, amely a felvételiző által kinézett szakot meghirdette. Természetesen maga a pótfelvételi nem ingyenes: még a jelentkezési lap leadása előtt a laphoz mellékelt postautalványon be kell fizetni az 5000 forintos eljárási alapdíjat.


A jelentkezési laphoz csatolni kell egy példányban mindazokat a dokumentummásolatokat – bizonyítványok, többletpontok, előnyben részesítés feltételeinek igazolása –, amelyeket a felsőoktatási intézmény a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2007. című kiadványban megjelölt; illetve azokat a középiskolai teljesítményeket, felvételi eredményeket kell igazolni, amelyeket az intézmények a jelentkezés elbírálásához kérnek. Bővebb információ az érintett intézmények honlapjain, illetve tanulmányi osztályain kapható.


Az OFIK felhívja a jelentkezők figyelmét arra, hogy a pontatlanul kitöltött, a szükséges adatokat nem tartalmazó, illetve hiányos jelentkezési lapokkal – a felvételi eljárás rövid határideje miatt – a felsőoktatási intézmények nem tudnak foglalkozni, a jelentkezés automatikusan érvénytelenné válik.


A jelentkezési lap beadásának határideje 2007. augusztus 13.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik