Pénzügy

Az MSZP kiállt az kirúgott suzukis szakszervezeti vezető mellett

admin
admin

2007. 07. 27. 12:02

A Munkaügyi Főfelügyelőséghez fordul a Suzuki Zrt. elbocsátott szakszervezeti vezetője miatt Filló Pál, az MSZP országgyűlési képviselője. A politikus ezt pénteken Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be.

Bár jogerős bírósági ítélet kötelezi az autógyártó céget a szakszervezeti vezető visszavételére, ő a mai napig nem tudta felvenni a munkát – közölte a kormánypárti politikus. Filló Pál, aki az MSZP munkástagozatának elnöke is, elmondta: a jövő héten az elbocsátott szakszervezeti vezető ügyében meg fogja keresni a Munkaügyi Főfelügyelőséget, és kezdeményezni fogja, vizsgálják ki az ügyet, amennyiben szükséges, szabálysértési eljárást indítsanak a cég ellen.

Alkoholt találtak nála

A szocialista képviselő elmondta: kérdéssel fordult az illetékes miniszterhez a szakszervezeti vezetők védelme ügyében. Hozzátette: Kiss Péter, még munkaügyi miniszterként azt közölte, a szervezkedési jog alkotmányos alapjog, ezt garantálni kell mindenki számára, és különösen fontos, hogy az állam garantálja, hogy ez a jog a munkahelyeken is biztosítva legyen.

Párma Zsoltot, az Esztergomi Gépkocsigyártók Független Szakszervezetének elnökét 2006. február 6-án rendkívüli felmondással bocsátották el az esztergomi gyárból, miután alkoholt találtak az öltözőszekrényében, ezt követően a gyár szerint a Suzuki jó hírét sértő kijelentést tett egy televíziós műsorban. Párma Zsolt öltözőszekrényét az ellenőrzés előtt feltörték.

A szakszervezeti elnök a munkaügyi pert megnyerte, a bíróság május 22-én jogerősen visszahelyezte állásába. A Suzuki még a jogerős ítélet kihirdetése előtt újabb rendkívüli felmondást küldött Párma Zsoltnak, aki akkor a szakszervezet szerint az előző felmondás érvényessége miatt nem minősült a cég alkalmazottjának.

100 fővel növelnék az ellenőrök számát

Filló Pál beszámolt arról, hogy azt javasolják, a kormány növelje a munkaügyi felügyelők létszámát. Az MTI kérdésére közölte: véleménye szerint száz fővel kellene emelni a felügyelők létszámát.

A kormánypárti képviselő kezdeményezte azt is, hogy 2007 szeptemberében a politikai pártok, az érintett munkáltatók, munkavállalók, civil szervezetek üljenek le egy asztalhoz, hogy konszenzusra jussanak a feketefoglalkoztatás visszaszorításához szükséges intézkedésekről.

Mint mondta, nagyon komoly kár éri a gazdaságot a feketefoglalkoztatás miatt, hiszen akik feketén foglalkoztatnak, versenyelőnyhöz jutnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.