Pénzügy

Katapult Mentorprogram a hátrányos helyzetű gólyáknak

A szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait segítő Katapult Mentorprogramot az Oktatási és Kulturális Minisztérium hozta létre az oktatási rendszerben tapasztalható esélyegyenlőtlenség csökkentésére. A programba kifejezetten a szociálisan halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok kerülnek be, és részt vállal benne az ország összes felsőoktatási intézménye.

A Katapult Mentorprogram három területen tevékenykedik. Az első lépcsőfokkal a bejutás esélyeit próbálja növelni felvételi kedvezményekkel: előnyben részesíti a felvételi eljárás során a hátrányos helyzetű fiatalokat. Ha már felvették a diákot, akkor a beilleszkedését próbálja megkönnyíteni az országos, intézményekben működő mentorhálózatának segítségével. Végül pedig – ha sikeresen elvégezte a fiatal az egyetemet, főiskolát – a munkaerő-piaci esélyeinek növelése is a mentorprogramhoz tartozik képzések, illetve közösségépítő tevékenységek által.


Önkéntes munka Dombegyházon


2007. augusztus 6-11.: a hátrányos helyzetű kistelepülés, Dombegyház fontos infrastrukturális fejlesztéseiben vesznek részt a mentorprogram önkéntesei. Az első kialakítandó régiós projektközpont helyszíne a tervek szerint Dombegyház lesz.

Mentorprogram gólyatábor

2007. augusztus 16-20.: a mentorok és mentoráltak megismerkedésének, közösségépítésének fóruma. Az idei gólyatábort az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában, Budapesten rendezik.

Egyénre szabott problémamegoldás


A program lényeges eleme a személyes kapcsolat kialakítása, az egyénre szabott problémamegoldás. A mentorok már a tanév megkezdése előtt felveszik a kapcsolatot a felvételt nyert hallgatóval, és az első naptól kezdve személyes segítőként vezetik be az egyetemi/főiskolai életbe. Az önként jelentkező mentorok végigkalauzolják a campus épületein, segítenek a tárgyfelvételben, a tanulmányi, egyetemi ügyintézéssel kapcsolatos teendőkben és az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában.


Egy hallgatói öntevékeny hálózat kiépítése is a célok között szerepel, amelynek lényege, hogy a programban részt vevők a hivatalos úton túl is tevékenykednek, ezzel is elősegítve egy erős közösség kialakulását. A programban régiós szinten projektközpontokat kívánnak létrehozni, amelyek a regionális képzések, illetve találkozók helyszínei lesznek a jövőben.


Azoknak a felvételt nyert hallgatóknak, akik a felvételi jelentkezési lapon jelezték jogosultságukat, az eljárás során érvényesítendő „előnyben részesítésre” vonatkozóan, valamint csatolták a programban való részvételhez a szükséges nyilatkozataikat, a 80/204-641-es ingyenes zöld számon kell felkeresniük a Katapult Mentorprogramot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik