Pénzügy

Humáninformatika, és ami belefér

Egy állásinterjú során a vállalat vagy intézmény HR-vezetőjének pontosan tudnia kell, milyen képességekkel, készségekkel és szakismeretekkel kell rendelkeznie a pályázónak az adott munkakör, állás betöltéséhez. Túl a személyes beszélgetésen, illetve a benyújtott szakképzettséget és nyelvtudást bizonyító dokumentumokon a HR-vezetőknek nagy segítséget nyújthat a választásban egy olyan szoftver, amely képes mérni ezeket a képességeket, más kifejezéssel kompetenciákat.

Egy vállalat sikeres működéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő emberierőforrás-állomány. „A humánerőforrás feladata, hogy a vállalat számára a szükséges kompetenciakészlet a megfelelő időben, a szükséges mennyiségben és összetételben legyen elérhető” – magyarázza Zöllei Katalin, a NEXON humánügyviteli szolgáltató HR-igazgatója. „Ebben segít a kompetencia-menedzsment, mely megteremti a humánerőforrás-menedzsment folyamatainak egységes szakmai alapját a munkaerő-felvételtől a teljesítménymérésen át a képzés-fejlesztés és karriertervezés területéig.”


HR-szoftverek – két éve tananyag az egyetemen


A humánerőforrás-gazdálkodás rendszerei, azaz maguk a szoftverek valamivel nagyobb informatikai ismeretet követelnek meg egy egyszerű felhasználó szintjénél. Kosztyán Zsolt, aki a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán oktatja a HR-szoftverek című tárgyat, úgy véli: ez a tantárgy elsősorban annak hasznos, aki ilyen szoftverekkel fog dolgozni – vagy az adminisztratív, vagy a döntéshozói munkájában. Kicsit olyan ez, – teszi hozzá – mint amikor az építész, építészmérnök hallgatók csak a jó pár éves „szabadkézi” rajzolás után ülhetnek a számítógép elé. Aki tud rajzolni papíron, az számítógéppel is nagy valószínűséggel tud majd tervezni. Visszafelé ez már nem szokott működni. Itt is ez a helyzet. Ha a törvényi előírásokkal, illetve az egyes alkalmazott módszerekkel tisztában van a hallgató, akkor viszonylag könnyen elboldogul a szoftverek rengetegében.


„Akik az egyetemen humánerőforrás-menedzserként (az új BSc szakokon emberierőforrás-menedzserként) diplomát szereznek, általában olyan céghez helyezkednek el, melyeknél az itt oktatott szoftverek valamelyikét használják. Bár az órákon a HR területén alkalmazott szoftvereket mutatjuk meg a hallgatóknak, mégis nemcsak az egyes programok tulajdonságait, felépítését, lehetőségeit láthatják, hanem azt is, hogy egy adott HR-feladat (például toborzás, kiválasztás, cafeteria stb.) mely szoftverrel oldható meg a legjobban, leghatékonyabban. Így ha például a hallgatók egy fejvadász céghez vagy egy multinacionális vállalathoz kerülnek, akkor pontosan látják, hogy az ő területükön mely alkalmazás a legmegfelelőbb számukra” – mondta a FigyelőNetnek Kosztyán Zsolt.


Programok rengetege


A HR-szoftverek általában két részre bonthatók. Az első csoportba azok a szoftverek sorolhatók, melyek megpróbálják a HR teljes területét többé-kevésbé lefedni. Ezek felépítése nagyrészt megegyezik. Ugyanúgy találhatók bennük bérszámfejtési, személyügyi modulok. „A programok másik része speciális: egy terület például a toborzásra fókuszál. Ezeknek egy része szintén elérhető az interneten, így demonstrációs céllal ki is próbálható. A programok fejlődése is nyomon követhető, a legelterjedtebbek működését részletesen áttekintjük” – tette hozzá az oktató.


Humáninformatika, és ami belefér 1

Humáninformatika, és ami belefér 2

Ma már olyan elemző, döntéstámogató szoftverek állnak rendelkezésre, melyek nemcsak a teljesítményértékelés eredményeit, hanem a felmérések tendenciáit, esetleg egyes képzések hatékonyságát is képesek mérni. (Fotó: sxc.hu)

Humáninformatika, és ami belefér 3


A technika valóban sokat fejlődött. Tíz éve a legtöbb helyen – egyes helyeken még a mai napig is – valamilyen táblázatkezelőben készítették a bérszámfejtéseket. Óriási azonban a fejlődés, de ez inkább technológiai jellegű, és azokon a területeken mutatkozik, ahol már korábban is alkalmaztak HR-szoftvereket. Ma már olyan elemző, döntéstámogató szoftverek állnak rendelkezésre, melyek nemcsak a teljesítményértékelés eredményeit, hanem a felmérések tendenciáit, esetleg egyes képzések hatékonyságát is képesek mérni.


A korszerű humáninformatikai rendszerek segítségével lehetőség nyílik a HR valamennyi folyamatának támogatására is. „A NEXON által kifejlesztett nexONHR humánerőforrás-gazdálkodási rendszer gerincét például a munkakörök viselkedésalapú kompetenciaprofilja alkotja” – mondja Zöllei Katalin. – Ez szervezi egésszé az emberierőforrás-gazdálkodás rendszerének különálló egységeit: a toborzás-kiválasztást, a teljesítményértékelést, valamint a karriertervezést és -képzést. A szoftveres megoldás jelentősen megkönnyíti, rendszerezi, átláthatóvá és következetessé teszi a humánerőforrás-gazdálkodást.”


A cél: naprakész HR-szakemberek


A szoftvercégek bekapcsolódtak az oktatásba

A HR-alkalmazást fejlesztő cégek gyakran tartanak a hallgatók számára előadásokat. Ez egyfelől nagyon hasznos, hiszen ténylegesen kipróbálhatják a szoftvereket – nemcsak a demonstrációs céllal készült, „lebutított” változatokat –, iletve fontos, hogy többféle szoftvert is megismerjenek a diákok. A szoftverfejlesztők által tartott előadások kimondva-kimondatlan azért reklámok is egyben.

A Pannon Egyetem a tárgyat az utolsó évben hirdeti meg, így ha a hallgató a diplomáját megszerzi, tulajdonképpen naprakész ismeretekkel lép ki a munkaerőpiacra. Azonban mind a humán, mind pedig az informatika területén a tudás gyorsan „feleződik”, így ezeken a területeken a folyamatos képzés elengedhetetlen. A vállalatirányítási rendszerek, illetve a HR területén alkalmazott szoftverek fejlődése elsősorban technológiai jellegű és általában maguk a folyamatok csak kissé változnak.


„A jó informatikai rendszer a vállalati folyamatokat képezi le. Mondok erre egy példát: a bérszámfejtés folyamata, illetve a cafeteria alkalmazása a legtöbb szoftverben hasonló módon valósul meg. Ennek az az egyszerű oka, hogy a bérszámfejtés kiszámítása nagyon hasonló még az egymástól különböző alkalmazotti körök esetén is. Persze vannak eltérések – például az állami szféra és a versenyszféra között – ezen kívül a törvényi előírásoknak való megfelelés miatt sok esetben évente többször is kell frissíteni a szoftvereinket, de a bérszámfejtés lépései, módszere a legtöbb esetben azonos. Még ha egy teljesen új szoftvert is vezetnek be, de az illető e lépésekkel tisztában van, akkor az újjal is elboldogul” – vallja Kosztyán Tibor.


A tárgy oktatása mindössze két éve folyik a Pannon Egyetemen. „Az első humánerőforrás-menedzserek most végeztek, így visszajelzést tőlük majd csak ezután kaphatunk. Általában a hallgatók pozitívan viszonyultak a tárgyhoz, mert ez inkább gyakorlati óra. Akik már most tudták alkalmazni a megszerzett ismereteket, azok a másoddiplomás, illetve levelező képzésben részt vevő humánerőforrás-menedzserek, szakmenedzserek és szakközgazdászok soraiból kerültek ki” – mondta a FigyelőNetnek a HR-szoftverek helyi guruja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik