Pénzügy

KSH: gazdasági, környezeti és társadalmi vizsgálatok egy füzetben

A gazdaság, a környezet és a társadalom egyensúlyát kifejező fenntarthatóság szempontjából összességében romlott Magyarország állapota az 1990-es évekhez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kiadványából, amelyet csütörtökön Budapesten mutattak be sajtótájékoztatón.

A Fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon című füzet gazdasági jellegű adatai alapján a vizsgált időszakban ugyan gyorsuló ütemben nőtt a bruttó nemzeti össztermék, de nőtt a szegények aránya, egyenlőtlenebbé vált a jövedelemelosztás. A szegények aránya 16,5 százalékról 17 százalékra emelkedett 2000 és 2003 között.


Az energiafelhasználásunk kedvező


A környezeti adatsorok szerint a magyarországi energiafelhasználás, ezzel összefüggésben pedig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása európai összehasonlításban viszonylag kedvező, ám az egy főre jutó energiafogyasztás, illetve emisszió az elmúlt években enyhén nőtt. Egy főre 1990-ben 6,5 tonna szén-dioxid kibocsátás jutott, ez az Európai Unió régi tagállamaiban akkor 9,1 tonna volt. A magyarok emissziója 2003-ban 5,5 tonna volt, az unióban maradt a korábbi szinten. Ugyanakkor többet bocsát ki Magyarország arányaiban metánból és dinitrogén-oxidból, amelyek a szén-dioxidnál károsabb globális felmelegedést előidéző gázok. Amíg Magyarországon metánból 2003-ban 44,8 tonna jutott egy főre, addig az EU régi tagállamaiban 41,5 tonna. Ez dinitrogén-oxidból 4 tonna, illetve 2,8 tonna.


Az is kiderül, hogy egyre több hulladék keletkezik Magyarországon. Az összegyűjtött települési hulladékok mennyisége 1991-ben lakosonként 341 kilogrammot tett ki, 2005-ben pedig már 456 kilogrammot. Nem segíti elő a fenntartható fejlődést, hogy a hulladék döntő része lerakókba kerül, vagy égetőkben ártalmatlanítják.


Az emberek fogynak, a madárfajták száma nő


A KSH szociális jellegű adatai azt mutatják, hogy egyre inkább öregszik a társadalom és csökken a nők gyermekvállalását jelző termelékenységi ráta. A nők az 1995-ös adatok alapján átlagosan 1,57 gyermeket szültek, 2005-ben már csak 1,32-öt. Noha csökken az öngyilkosok száma, de egyre több a túlsúlyos ember, és egyre több nő dohányzik. A 65 évesnél idősebbek aránya a 15-64 év közötti népesség arányában 1995-ben 20,9 százalék volt, ez 2005-re 22,7 százalékra nőtt.


A természeti erőforrásokat érintő adatokat vizsgálva jó hír, hogy madarakból egyre többféle található meg mezőgazdasági élőhelyeken, ami az agárium környezetbarátabbá válására utal. A biogazdálkodás alá vont területek nagysága 10 év alatt tízszeresére bővült. Ugyancsak örömre adhat okot különböző lég- és egyéb szennyeződések visszaszorulása. Főként a kibocsátott kén-dioxid mennyiség esett vissza, de csökkent a nitrogén-oxidoké és az ammóniáé is.


Nőtt azonban a beépített területek aránya, ami negatív környezeti hatásokkal jár. Amíg 1990-ben az ország 5,6 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, addig 2005-ben már 6,3 százalék. Ezen kívül egyre több autó fut az utakon: az 1996-ban regisztrált 2 264 millióhoz képest 2005-ben 2 888 millió kocsit tartottak számon hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik