Pénzügy

Roma ösztöndíj, feltételekkel

Ösztöndíj indul roma diákok számára: egy év szünet után a származás már nem minden, a jó bizonyítvány és a szociális helyzet is számít – írja a Népszabadság.

Tavaly a szociális tárca roma integrációs főosztályának vezetője azzal magyarázta a roma ösztöndíj megszüntetését, hogy túl nagy a keveredés a hasonló jogcímen elnyerhető támogatások között. Van egy ösztöndíj általában a hátrányos helyzetű fiataloknak és egy másik külön a romáknak. A kettőt valahogy össze kellene hangolni.

A szűkölködő roma családok egy része megélhetésre költötte a gyerek után kapott iskolai támogatást. Feltűnően nagy volt a lemorzsolódás: a 2005/2006-os tanév első felében csaknem húszezer roma tanuló kért ösztöndíjat, a második félévben már csupán 13 ezer. Az adatok arra utaltak, hogy az ösztöndíj sok családban valóban a szociális segély szerepét töltötte be, az iskolai előmenetelt kevéssé szolgálta. Szép számmal megesett az is, hogy nem cigányok vették igénybe a cigányoknak szánt támogatást.

Idén szeptembertől ismét lesz cigány ösztöndíj: az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályába járók, valamint a gimnazisták jó tanulmányi átlag esetén 2007 végéig összesen tizenötezer forintot kapnak, a kiemelkedő eredményt produkáló tanulók húszezret. Ennek a többszöröséhez juthatnak azok a nappali tagozatos diákok, akik valamelyik felsőoktatási intézményben első diplomájuk megszerzésére készülnek, a külföldi főiskolákon és egyetemeken tanulók ösztöndíja pedig 150 ezer forint.

A feltételek több ponton is változtak a korábbiakhoz képest. A támogatásra szánt összeget egy évre 360 millió forintban limitálták (ez kevesebb mint a fele a korábbinak). Ha túl sok pályázat érkezik, előnyt élveznek a jobb tanulók és a szociálisan rászorulók, valamint azok, akik tanulmányi előmenetelük érdekében valamilyen szolgáltatást vesznek igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik